(NaturalNews)

Учените знаят от доста време, че антиоксидантите, включително сулфорафан и кверцетин са мощни вещества за защита на клетъчното здраве. Сега те са открили механизъм, чрез който тези вещества активират специален предпазен протеин, в проучване, проведено от изследователи от Университета на Уоруик и публикувано в списание Антиоксиданти & Редокс Сигнализация.

Учените твърдят, че резултатите могат да доведат до идентифициране или разработване на нови суперхрани, които могат да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Откритията се съсредоточават върху активността на протеин, известен като Nrf2, който се движи последователно в и извън ядрата на човешките клетки, за да следи тяхното здраве и жизненост. Когато здравето на клетка е застрашено, Nrf2 започва да осцилира в и извън клетката по-бързо, което изглежда стимулира клетъчните защитни механизми и води до увеличаване на клетъчните антиоксидантни нива.

„Начинът, по който работи Nrf2 е много подобен на сензорите в електронните устройства, които разчитат на постоянна преоценка на заобикалящата ги среда, за да осигурят подходящ отговор“, казва водещият изследовател Пол Торналей.

Антиоксидантите повишават ефективността на сензора

В новото изследване учените са установили, че при нормални обстоятелства, Nrf2 осцилира в и извън дадено клетъчно ядро при скорост едно трептене на 129 минути. Когато е изложен на антиоксидантните химикали сулфорафан и кверцетин, скоростта на трептене на Nrf2 се увеличава до 80 минути на осцилация.

Сулфорафанът е антиоксидант, намиращ се в изобилие в броколито, а кверцетинът се намира във високи нива в лук и ябълки.

Откритията показват, че присъствието на тези антиоксиданти всъщност увеличава ефективността на Nrf2, което от своя страна трябва да направи клетките по-устойчиви на увреждане, включително окислително увреждане.

„Ползата за здравето от осцилиращия на по-бърза скорост Nrf2 е, че наблюдението на здравето на клетките се увеличава, когато е най-необходимо. Това е, когато клетките са под заплаха“, каза Торналей. „С разбирането как работи този процес и увеличаване на скоростта на Nrf2 без да се поставят клетките под заплаха, могат да бъдат разработени нови стратегии за проектиране на по-здравословни храни и по-добри лекарства. Текущи проекти може да имат избрани вещества със субоптимални, ако не слаби здравни ползи, в някои случаи.“

Изследователите вече са използвали своите открития за разработване на нови хранителни добавки, които в момента се тестват за тяхната ефективност при намаляване на диабет и риск от сърдечни болести.

Андрю Палу, координатор на изследователска програма BIOCLAIMS, финансирана от ЕС, който не е участвал в изследването, заявява, че резултатите могат да помогнат на потребителите да избират по-здравословни храни.

„Едно от основните хранителни предизвикателства в Европа е да се обосноват, благоприятните ефекти на храните, които се рекламират на потребителите“, казва Палу. „Подходът на групата на проф. Торналей отваря един завладяващ нов прозорец.“

Супер съставки правят суперхрани

Смята се, че един от основните фактори за увреждане на клетките, който води до ефектите на застаряване на населението и до хронични заболявания е окислителното увреждане от съединенията на свободните радикали, които циркулират в организма в отговор на стрес от околната среда (включително излагане на токсини или просто нормалните метаболитни процеси). Счита се, че чрез премахване на тези свободни радикали от тялото, антиоксидантите намаляват риска от тези състояния.

Изследванията подкрепят това, свързвайки консумацията на антиоксиданти с понижен риск от сърдечни заболявания и рак, както и с по-ниски нива на възпаление и възпалителни заболявания като артрит. Показано е също, че антиоксидантите предотвратяват окисляването на LDL („лошия“) холестерол и намаляват артериално възпаление.

Кверцетинът, по-специално, е свързан с понижаване на кръвното налягане, намален риск от сърдечни заболявания и защита от окислителните ефекти на токсичност от кадмий. Сулфорафанът е показан, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и рак и може да помогне на имунната функция с напредване на възрастта.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *