геврек-сусам-закуска-тесто

Сусамените семена се получават от цъфтящо растение, с родина Африка и Азия. Сусамът е едно от най-старите култивирани растения в Света, както и едно от най-популярните семена. Силата на сусамовото семе датира отпреди хиляди години, когато то е било използвано от египтяните като лекарство.

Хранителни стойности

Мед – 73.5%
Триптофан – 37.5%
Манган – 44.5%
Магнезий – 31,5%
Калций – 35,1%
Фосфор – 22.6%
Желязо – 29,1%
Витамин В1 – 18.6%
Селен – 17.6%
Цинк – 18.6%
Калории (206) – 11%

7 предимства на тези невероятни семена

Силни кости
Сусамът е чудесен източник на калций и на цинк. Тези два минерала играят ключова роля за поддържане на здрави кости. Редовното ядене на сусам може да помогне за предотвратяване на остеопороза и за това сусамът е популярна част от хранителния режим на възрастните индивиди.

Намаляване на високо кръвно налягане
Сусамът съдържа сесамин и сесамолин, вещества, за които се смята, че могат да предотвратят високо кръвно налягане и да защитят черния дроб от повреда.

Лекува ревматоиден артрит
Минералът мед е важен за противовъзпалителни и антиоксидантни ензимни системи, известен за намаляване на болка и подуване, свързани с артрит. Освен това, този минерал помага да се осигури здравина на кръвоносните съдове, кости и стави.

Лекува анемия
Сусамът лекува анемия. 28 грама сусам може да компенсират около 23% от дневната доза желязо и 25% от дозата за магнезий. Установено е, че черният сусам се счита за по-мощен от белия, когато става въпрос за лечение на анемия.

Предотвратяване на диабет
Магнезий и други хранителни вещества допринасят за управлението на диабет. Няколко изследвания са показали, че сусаменото масло помага при регулиране нивата на кръвната захар и по този начин управлява диабета.

Предотвратяване на рак
Антиоксидантните свойства на сусама и наличието на хранителни вещества като магнезий и желязо, както и няколко витамина, изглежда, че намалят риска от някои видове рак. Той има антиканцерогенно вещество Фитат, за който е доказано, че предотвратява рак.

Облекчава стрес
28 грама сусам съдържат около 28% и 25% от ежедневното ни изискване на калций и магнезий. Те са от съществено значение за по-добро функциониране на нервната система, намаляване на промени в настроението и подобрител на настроението на като цяло.

 

Автор: Sherice kardon

Източник: http://blogs.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×