Свеж градински домат

При настоящата епидемия от диабет е още по-важно за хората да внимават какво ядат. Ето списък на някои от най-мощните антидиабетни храни, които могат ефективно да предотвратят болестта.

  1. Кафяв ориз – Кафявият ориз има нисък гликемичен индекс и съдържа основни хранителни вещества като магнезий и фибри.
  2. Ябълки – Известно е, че ябълките съдържат важни витамини и хранителни вещества, които поддържат болестта под контрол. Според експертите, ябълките съдържат растителния пигмент кверцетин, който стимулира ефективната секреция на инсулин, като едновременно с това предотвратява инсулиновата резистентност. Експертите казват, че кората на ябълките съдържа шест пъти повече кверцетин от вътрешността.
  3. Горски плодове – горските плодовете са пълни с антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които подобряват цялостното здраве при пациентите с диабет.
  4. Кисело мляко – Изследване, проведено от Харвардското училище по обществено здраве, доказва, че дневната консумация на кисело мляко може да намали риска от диабет тип 2 с до 18%. Сертифицираният учител по диабет Марина Чапаро отбелязва, че киселото мляко е снабдено с протеини, които насърчават насищането и предотвратяват големи скокове в нивата на кръвната захар.
  5. Безскорбялни зеленчуци – Тези зеленчуци – като артишок, броколи и цвекло – имат по-нисък гликемичен индекс и по-малко въглехидрати, което ги прави идеални за пациенти с диабет.
  6. Аспержи – Аспержи и други зеленолистни зеленчуци съдържат високи нива на антиоксиданти, които помагат да се намали възпалението и да се стимулира баланса на кръвната захар. Анализ, публикуван в British Medical Journal, показва, че повишеното потребление на зеленолистни зеленчуци може да намали риска от диабет с 14%.
  7. Ядки и семена – Тези храни имат нисък гликемичен индекс и съдържат есенциални мастни киселини, които подобряват здравето на сърцето и понижават нивата на холестерола.
  8. Кафе – Изследване, публикувано в „European Journal of Clinical Nutrition“, разкрива, че хората, които консумират повече от половин чаша кафе на ден в продължение на 10 години, са с 54% по-малка вероятност от развитие на диабет.
  9. Домати – Доматите са богати на ликопен, който може да помогне за предотвратяване на рак и дегенерация на макулата. Проучване, публикувано в Международния вестник за хранителни науки и хранене, също показа, че яденето на домати може да намали диабета, свързан със сърдечно-съдов риск.
  10. Цитрусови плодове – Цитрусови плодове като портокали и грейпфрути са отлични източници на фибри. Експертите препоръчват яденето на цели цитрусови плодове, вместо сок, тъй като плодовите сокове повишават риска от диабет.

Степените на диабет тип 2 продължават да се покачват в целия свят, като основните виновници са затлъстяването и яденето на захар, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО). Според организацията световните нива на диабет при възрастни показват почти четирикратно увеличение от 108 милиона през 1980 г. на 422 милиона през 2014 г. Данните също така показват, че заболяването е свързано с 1,5 милиона смъртни случаи по света само през 2012 г. Допълнително 2,2 милиона смъртни случаи са били свързани с високи нива на кръвната захар. Според СЗО високите нива на кръвната захар повишават вероятността от сърдечни заболявания и други хронични заболявания.

Американската асоциация по диабет (ADA) също съобщава, че само през 2012 г., повече от 29 милиона американци са диагностицирани с диабет, което представлява малко повече от девет процента от общото население. ADA отбелязва, че годишно 1,4 милиона души в САЩ биват диагностицирани с диабет. Освен това ADA съобщава, че повече от 8,1 милиона американци с диабет не са знаели, че имат състоянието. Това ги поставя в повишен риск от усложнения, свързани с болестта, добавя ADA.

Според ADA диабетът е седмата водеща причина за смърт в цялата страна, като убива до 69 000 души годишно. Неотдавнашно проучване, публикувано в списание PLOS ONE, показва, че диабетът е причинил до 12% от смъртните случаи в САЩ. Този процент е бил три пъти по-висок от предишните оценки, твърдят изследователите.

Източник: https://www.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *