(NaturalNews)

Депресията може да настигне най-добрите от нас. Има определени дни, когато просто не се чувстваме добре. Хората имат различни техники за справяне с депресията. Един от най-често срещаните начини е яденето. Изненадващият факт е такъв: всъщност можете да се борите с депресията и нейните ефекти като ядете! Има пет определени храни, способни да повдигнат настроението ви по здравословен начин. Опитайте ги и можете да се отървете от депресията и нейните симптоми, като липса на енергия и промени в настроението.

Топ 5 храни за депресия

1. Яйца

Знае се, че универсалното яйце е една от най-питателните храни. Яйцето, най-вече жълтъкът, е запълнен с B-витамини. Тези витамини намаляват  симптомите на депресия, тъй като са в състояние да повишават нервните функции. Ако нервите функционират добре, можете да очаквате да се  чувствате добре. Яйцата могат да се консумират отделно или  да бъдат смесени с други съставки за създаване на омлет и други ястия.

2. Риба

Може би вече сте виждали в реклами защо рибата се счита за храна на мозъка. Може да звучи като рекламен трик, но това е действително подкрепено от научни факти. Рибите, особено тези, които живеят в студени и дълбоки води, като сьомга, риба тон, скумрия и сардина, имат изобилие от омега-3 мастни киселини. Тези здравословни мазнини са пряко свързани с подобрена мозъчна функция, тъй като омега-3 мастните киселини, особено DHA, са градивните елементи на сивото вещество на мозъка. Освен това месото от тези риби съдържа протеин, който стабилизира кръвната захар.

3. Ядки и семена

Семена като тиква и слънчоглед и ядки като кашу и бадеми  съдържат големи количества магнезий. Този минерал може да повиши настроението на човека по два различни начина. Той подобрява общото производство на енергия, а също така стимулира производството на серотонин, добре известен природен релаксант. Също така съдържат здравословни мазнини и протеини, които могат да увеличат здравето на нервната система и насърчават стабилността на кръвната захар.

4. Зелен чай

Зеленият чай се смята за здравен феномен. А сега се свързва и с подобряване на нервното здраве. Зеленият чай съдържа аминокиселината L-теанин, която стимулира  създаването на мозъчните вълни алфа. Стимулирането на тези мозъчни вълни може да достави успокояващ ефект, като същевременно подобрява фокуса. И тъй като L-теанин се абсорбира лесно, ефектите върху настроението са незабавни.

5. Древни зърна

За храните като просо, амарант и ечемик се знае, че имат по-сложни въглехидрати, отколкото техните съвременни колеги, като пшеница, царевица и ориз. Тъй като те отнемат повече време за храносмилане, не причиняват спадове в кръвната захар, често наблюдавани при потреблението на традиционните зърна. А с по-стабилни нива на кръвната захар настроенията също са склонни да бъдат по-стабилни.

Тези пет храни доказват, че яденето може да бъде отговор на депресия и промени в настроението. Не само, че са здравословни опции, но с тях могат да се направят някои наистина вкусни ястия. Разбира се, консумацията на тези храни  трябва да бъде в определени рамки, за да се попречи на други здравословни проблеми.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×