Хората не мислят за здравето на панкреаса по начина, например, по който  мислят за здравето на сърцето. Въпреки това, панкреасът е изключително важна част от тялото, играещ решаваща роля в храносмилането и помага на организма да преработи храните по-ефективно и да абсорбира хранителните вещества. Добрата новина е, че панкреасът може да бъде подкрепен като се храните с добра диета, като например добавяне на храните, посочени по-долу.

Горски плодове

Плодове като боровинки, череши и къпини са сред плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти, които могат да защитят панкреаса от оксидативен стрес, който е резултат от свободните радикали и дори да помогнат за намаляване на рисковете за сериозни заболявания, като рак на панкреаса.

Броколи

Броколи и други членове на семейство кръстоцветни, включително зеле, карфиол, брюкселско зеле и кейл, имат високи нива на съединение, съдържащо сяра, което е доказано, че помага за детоксикацията на органи (включително панкреаса) и намаляване на риска от рак на панкреаса и други форми на рак.

Чесън

Чесънът и други членове на семейството Allium като праз лук и лук, съдържат съединение, наречено алицин. Това е активната съставка, която дава на чесъна антиоксидантно и противовъзпалително действие и също така помага при превенцията на рака на панкреаса.

Червено грозде

Червеното грозде е едно от най-добрите източници на съединение, наречено ресвератрол, друг мощен антиоксидант, който може да защити тъканите на панкреаса от свободните радикали и да помогне за намаляване на риска от панкреатит или рак на панкреаса.

Рейши гъби

Не само, че тези китайски гъби са вкусни, но те съдържат и мощни противовъзпалителни съединения, които могат да намаляват възпалението и подуване около панкреаса и по този начин да намалят риска от развитие на панкреатит.

Спанак

Панкреасът се нуждае и от двете – желязо и витамин B, за да функционира правилно, а спанакът ги има в изобилие. Панкреас, който е правилно хранен, е по-малко вероятно да се възпали или да бъде уязвим към появата на рак.

Сладки картофи

Сладки картофи (и други оранжеви плодове и зеленчуци като моркови, царевица и някои цитрусови плодове) получават яркия си цвят от бета-каротин, мощен антиоксидант, който също е доказан, за подпомагане здравето на панкреаса.

Тофу

Тофу има две предимства, които го правят чудесен за здравето на панкреаса: той е с високо съдържание на протеин (който може да помогне да се поддържа здравето на панкреаса), но е с ниско съдържание на мазнини (диета с високо съдържание на мазнини може да влоши всякакви панкреатични проблеми).

Доматена супа

Доматите са богати на ликопен, също мощен антиоксидант, помагащ за поддържане здравето на панкреаса, а прибавянето на други зеленчуци добавя витамини, минерали и други важни хранителни вещества, които също поддържат добрата функция на панкреаса.

Кисело мляко

Киселото мляко с живи пробиотични култури помага да се заменят и попълнят здравословните бактерии в червата. Това подобрява храносмилането и  храносмилателната система, което от своя страна помага за насърчаване здравето на панкреаса.

Както можете да видите от този списък, панкреасът е лесен за диета, която включва храни, които не само ще ви помогнат да защитите този жизненоважен орган, но и ще засилят имунната ви система и ще подобрят цялостното ви здраве и благополучие.

 

Автор: Christine . S

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-10-foods-help-heal-pancreas/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *