(NaturalNews)

Когато става въпрос за предсказване на вероятността от развитие на сърдечно заболяване и други сърдечно-съдови проблеми, в последно време перлата в короната е оценка на холестерола. Измерването нивата на холестерола е бил „правилният“ подход за над 30 години, но дали това е всичко? Дали холестеролът е това, което трябва да се оценява, когато става въпрос за определянето на риска от сърдечни заболявания и как да ги смекчим? Все повече и повече си задаваме този въпрос и на преден план идва по-холистична реализация за предсказване и смекчаване на сърдечно-съдови проблеми.

Съотношението HDL/Триглицериди

Един чудесен начин да се прецени сърдечното здраве е да се отдели специално внимание на съотношението между HDL холестерол и триглицериди. Колкото по-високо е съотношението, толкова по-голям е рискът за неблагоприятни сърдечно-съдови инциденти като инфаркт. Нивата на триглицеридите са ключов индикатор за здравето на сърцето, но когато се комбинират с нивата на HDL холестерола, картината става по-точна. Съотношението от 2 или 3 (mg/dL на триглицериди към HDL) е щастие. Съотношението от 5 или по-високо може да бъде проблематично.

Коронарна калцификация

Често пренебрегвано, но жизненоважно е нивото на коронарна калцификация, протичащо в организма на човека. Това е един от най-големите рискови фактори и предиктори на сърдечно заболяване. В документ от 1991 г., публикуван в Интернационален Журнал по Кардиология, д-р Стивън Сийли забелязва, че холестеролът представлява само 3% от артериалната плака, докато калцият е до 50 на сто. Излишният калций в кръвта, дължащ се на множество причини, като например недостатък на магнезий, който да го превърне в използваеми форми или пък консумирането на продукти, които причиняват извличане на калций от костите и други тъкани, допринася за нежелани коронарни проблеми, които биха могли да доведат до инфаркт и инсулт.

С-реактивен протеин и хомоцистеин

Как да прогнозирате по един високоефективен начин шансовете на повтарящи се отрицателни сърдечно-съдови инциденти? Проверете нивата си на хомоцистеин. Повишени нива на хомоцистеин увреждат лигавицата на артериалните стени и изострят оксидативния стрес и повредите по цялото тяло. Повтарящи се нежелани сърдечно-съдови инциденти при пациенти се случват 2.5 пъти по-често, когато са били открити високи нива на хомоцистеин.

С-реактивният протеин (CRP) е биологичен маркер, който показва нивата на възпаление в организма. Също така е установено, че е много точен показател за бъдещи неблагоприятни сърдечно-съдови инциденти. В допълнение, други характеристики на високи нива на С-реактивен протеин включват също повишени нива на инфекция, наднорменото тегло и „лепкава кръв“ (известна още като хиперкоагулация). Тестването на този конкретен протеин е лесно. Просто се подсигурете, че се използва тест на висока чувствителност (hs-CRP). Ниво от 0.8 mg/dL се счита за оптимално.

Крайният анализ

Тъй като понижаващите холестерола лекарства са неумолима сила на фармацевтиката от $31 милиарда годишно, не е чудно че фармацевтичните компании и медицината са обсебени от идеята за използване на холестерола като предиктор за здравето на сърцето. Истината е, че всъщност, сам по себе си холестеролът е слаб показател за здравето на сърцето. Възпаление, прием на захар, съотношения на триглицериди към HDL холестерола и коронарна калцификация са много по-добри и много по-рентабилни начини за оценка на здравето. Всеки риск, свързан с повишени или прекомерни нива на посочените по-горе показатели, може да се поправи добре с правилно хранене и допълнение в съгласие с намаляване на стреса.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derrell Jones

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *