Кърменето се признава както от традиционните, така и от конвенционалните лечители като най-добрия източник на хранене за бебетата. Новите майки са в състояние да осигурят подходящите количества хранителни вещества за бебето си, включително важни антитела, които предпазват бебето от различни вируси и бактерии. Това е особено вярно за коластрата, първото мляко.

Въпреки това, обаче, само половината от американските жени избират да кърмят детето си след шестия месец, като избират да допълват диетата на детето си с адаптирано мляко. Има много причини за това – от личен избор до неспособност да се произвежда достатъчно мляко.

Емоционално и болезнено е за новата майка, когато има забавяне на производството на мляко, а това може да повлияе на способността й да се „свързва“ с бебето или да допринесе за повишен риск от развитие на следродилна депресия.

Много от тези майки често се обръщат към съвременната медицина за помощ, но вариантите за лечение обикновено включват лекарства, които пречат на допаминовите рецептори, което води до повишаване  нивата на пролактин (кърменето). Тези лекарства обаче не са без риск – майките, които приемат тези лекарства, често развиват тежка депресия.

Ето защо, естествените галактограми се считат за алтернативни варианти. От тях една традиционна китайска медицина набира популярност. Зенгру Гао, който е билков комплекс от осем различни вида растения, обикновено се предписва от традиционните лечители за увеличаване на производството на кърма. Неотдавнашно проучване потвърди неговия потенциал като естествено средство за подпомагане на новите майки да произвеждат повече мляко.

Проведено е многоцентрово, рандомизирано контролирано проучване на 600 китайски жени. Половината били поставени в групата за лечение, докато другата половина включвала контролната група. Жените в групата за лечение получават 30 g Zengru Gao всеки ден, три пъти дневно. Производството на майчиното мляко също се измерва на първия, третия и седмия ден след лечението.

Авторите на изследването установяват, че билковият комплекс значително подобрява производството на кърма, като ефектите са изключително забележими след седмица.

Някои жени в групата с приемащи Zengru Gao съобщили, че са имали някои нежелани реакции, като например настинка, но изследователите заявяват, че тези ефекти са били леки и са отминали сами, след няколко дни.

Естествено повишаване на производството на мляко

В крайна сметка няма магия, която увеличава производството на мляко. Дори и натуропатите признават това и ефикасността на Зенгру Гао се смята за забележителна, ако следвате правилните навици на начина на живот и ядете пълноценни храни.

Новите майки трябва първо да се консултират с експерти по кърменето, за да определят дали производството им на мляко е недостатъчно. Ако е така, съществуват конструктивни начини за решаване на проблема. По-долу са изброени някои добре установени лактогенни храни и билки:

  • Ечемик – зърното е богат източник на бета-глюкан, полизахарид, който повишава нивата на пролактин.
  • Семена от резене и сминдух – ефектите от тях се усилват, ако ги приемате сурови. Както семето от резене, така и сминдухът съдържат фитоестрогени, които помагат при производството на мляко.
  • Овес – той може лесно да бъде включен във вашата диета и е може би най-известният за допринасяне производството на кърма, след ечемика.
  • Папая – азиатските култури са използвали този ярко оцветен плод като галактогау в продължение на векове.

От друга страна, кърмещите майки трябва да избягват:

  • Алкохол – някои майки казват, че пиенето на алкохол ще им помогне да се отпуснат, подобрявайки качеството и количеството мляко. Въпреки това, алкохолът блокира освобождаването на окситоцин, което влияе върху производството на кърма и намалява „топлото“ чувство, което майките имат, когато държат детето си.
  • Витекс /Chasteberry/ – това е често срещано лечение за симптомите на PMS, ендометриозата и менопаузата. Chasteberry може да причини болезнено подуване и замайване сред кърмещите майки.

Не забравяйте, че кърменето има прекрасни ползи както за вас, така и за вашето бебе. Вашето дете получава най-добрата защита от заболявания, а вие собствени ползи, включително намален риск от рак.

 

Автор: Rhonda Johansson

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×