Може би сте чували, че броколите могат да помогнат в борбата с рака.  Но може да не сте фен на този кръстоцветен зеленчук. Дори ако обичате броколите, може да е трудно да се консумират достатъчно от тях, за да получите защитата, която търсите. За щастие, има още един път, който можете да предприемете, за да получите тези ефекти, и той идва под формата на хрян.

Въпреки че хрянът е доста пикантен, той е богат на  глюкозинолатите, които са отговорни за противораковото действие на броколите. Глюкозинолатите са ензимите, които помагат при клетъчната детоксификация и отстраняването на вредните свободни радикали.

Хрянът има 10 пъти повече глюкозинолат от броколите и може да съдържа до осем различни вида глюкозинолати. Тези ензими се разграждат на производни, известни като изотиоцианати и индоли, които предотвратяват растежа на раковите клетки.

Изследователи от университета в Илиной са първите, които показват как хрянът върши магията си. Един учен от университета Мосба Кушад заяви: „Знаехме, че хрянът имаше ползи за здравето, но в това проучване успяхме да го свържем с активирането на някои детоксикиращи ензими за първи път.“

Кушад и неговият екип са изследвали 11 различни вида хрян от разновидности като U.S. No. 1, U.S. No. 2 и U.S. Fancy. Тези категории се определят от USDA на пресен хрян, въз основа на дължината на корена и неговия диаметър. Те са искали да определят дали вида на корена от хрян има някакво влияние върху способността му да предотвратява рака и откриха, че по-високият френски хрян в САЩ съдържа значително по-големи количества глюкозинолати, отколкото тези от САЩ № 1.

Изследванията също така показват, че около 90% от глюкозинолатите в хряна се абсорбират ефективно след консумацията.

Възможностите на хряна се простират извън превенцията на рака

Високото антиоксидантно съдържание на хряна помага за повишаване на имунната система. Той е пълен с омега 3 и омега 6 мастни киселини и високото съдържание на протеини и влакна го правят много засищащ. Също така има високо съдържание на калций, фолати и калий, а съединение, наречено алил изотиоцинат, защитава тялото от микроби и бактериални инфекции.

Древните римляни и гърци са го използвали за облекчаване на спазми, кашлица и мускулни болки. Той е използван за лечение на алергии, астма, болки в гърлото, зъбобол и подагра, но поради неговите диуретични свойства, тези с бъбречни проблеми трябва да са с повишено внимание.

Учените работят за извличане на глюкозинолатите в хряна, за да създадат концентрирана добавка, която може да забави растежа на раковите клетки, но няма причина да не започнете да увеличавате приема си и да го включите в ежедневните си ястия. Хрянът има много отличителен, пикантен вкус, който може трудно да се маскира. Хрянът често се използва като подправка. Може да се добавя към ястия като картофени салати, сладкиши, сандвичи, печено и риба.

 

Автор: Isabelle Z.

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×