(NaturalNews)

Почти всички култури по света считат гъстата, лъскава коса за символ на жизненост, младост и здраве. Следователно, продуктите за подобрение във всичките си форми (шампоани, балсами, кремове и т.н.) са индустрии за милиарди долари. Някои от тези продукти получават добри отзиви, а други лоши. Независимо от тяхната ефикасност, много малко от тях са натурални. Техният списък от съставки обикновено е набор от химия и е разбираемо, че хората, грижещи се за здравето си, не са склонни да ги използват. Това, което следва, е списък от четири естествени средства, които подобряват качеството на косата и растежа и при двата пола.

Страхотни средства за подобряване качеството на косата

Меласа – меласата е тъмен, гъст сироп, който съдържа всички микроелементи, извлечени от растението захарна тръстика по време на процеса за извличане на захар. Един от тези минерали е мед – абсолютно задължителна съставка за здрава коса, тъй като тя помага за производството на меланин в кожата и косата. За най-добри резултати, приемайте по две супени лъжици меласа на ден, за предпочитане сутрин преди ядене. Ще забележите подобряване на качеството на косата в рамките на седмица. При едномесечна употреба може да върнете косата към първоначалната ѝ цвят.

Лют червен пипер – Той е чудесен лек за подобряване дебелината на косата. Древните лекари са използвали тоници от него за лечение на алопеция. Това е така, защото лютият червен пипер увеличава притока на кръв, което от своя страна подхранва скалпа и стимулира растежа на косата. Добра идея е да се смесват лют червен пипер и масло, като зехтин, тъй като само лют червен на прах върху скалпа, без смазване, не е приятно изживяване!

Кокосово мляко или масло – тези два кокосови продукта винаги са били свързани с лъскава, здрава коса. За най-добри резултати смесете кокосовото масло с малко авокадо, разстелете сместа върху косата и след 30 минути изплакнете с топла вода. Кокосовото мляко, от друга страна, може да се използва като обикновен шампоан – просто го втривайте в кожата на главата и го оставете в продължение на 30 минути.

Ниска палма – има добра причина, поради която това растение от Северна Америка е основна съставка в конвенционалните продукти за коса – той наистина повишава блясъка и дебелината. Доста странно е, че все още не сме научили защо е толкова ефективна, въпреки че няколко изследователи смятат, че това е така, защото растението блокира ензима 5-алфа-редуктаза, който превръща тестостерона в дехидротестерон. Последният е хормон, който е свързан с прогресивна алопеция и други състояния, свързани с косата.

Интересното за тези четири средства е тяхната гъвкавост. Например, бихте могли да взимате по две супени лъжици меласа на ден, докато измивате косата си с кокосово мляко през ден. Като алтернатива може да  смесвате 20 капки тинктура от лют червен пипер с вода, докато миете косата си с домашен шампиан от меласа и ниска палма. Всъщност, можете да си направите шампоан от всички четири лекарства, смесени заедно – „ястието“може да не изглежда или мирише хубаво, но косата ще го обикне!

Автор: Michael Ravensthorpe

Източник: http://www.naturalnews.com/041113_hair_growth_coconut_oil_restoration.html#ixzz2YedH1u5g

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Четири естествени средства, които подобряват качеството и растежа на косата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *