(NaturalNews)

Близък роднина на салвия, чиата (Salvia hispanica) отдавна е основна хранителна култура на местното население от днешното модерно Мексико до модерния югозапад на САЩ. При бягане на дълги разстояния някои местни хора няма да консумират нищо повече от чиа семена, смесени с вода. Ако нещо заслужава титлата „суперхрана“, то това е чиа.

Семена от чиа са един от най-високите известни източници на омега-3 мастни киселини, съдържащи 7,5 пъти повече от тези есенциални масла за грам от сьомгата.

Те осигуряват повече протеини от всяко друго семе и пълноценен протеин, за да се заредим. Те са изключително богати на фибри, които са от полза за здравето на червата. Семената съдържат пет пъти повече калций от млякото, както и бор за здрави кости и високи нива на B-витамини.

Изследвания показват, че диета, съдържаща чиа семена, помага също и за регулиране на кръвната захар и предотвратяване на затлъстяване. Тъй като чиа семената могат да абсорбират 30 пъти обема си в течност, яденето им по време на енергични упражнения удължава хидратацията и спира загубата на електролити.

Learn more: http://www.naturalnews.com/044606_chia_seeds_omega-3_fatty_acids_protein_content.html#ixzz2yA96FuRz

Източник: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *