(NaturalNews)

Магнезият е наречен „владетелят на минералите“, защото той се занимава с над 300 метаболитни функции в телата ни. И все пак, всеки, който разчита на селскостопански култури от широкия пазар, може да е сигурен, че те са бедни на магнезий. Органичните култури имат значително повече магнезий от тях.

Като хранителна добавка, магнезият е също много недооценен. Изглежда, че маниакалният интерес към калция надвишава леко интереса към магнезий. Но прекаленият калций води до много здравни проблеми, включително и проблеми с костите.

Може да се каже, че калцият е „загубен“ без магнезий, който помага като го ръководи. Вместо да се натрупва в костите, калцият свободно плава в кръвта и калцира меките тъкани, като вътрешните артериалните стени и сърдечните камери. Последните проучвания показват, на излишният калций причинява сърдечни проблеми.

Здравен лекар и автор, Марк Сиркъс, казва така: „Вътрешният хлорофил е лампата на живота и лампата е магнезия. Улавянето на светлинна енергия от слънцето зависи от магнезия.“ Храни с високо съдържание на хлорофил са добър източник на магнезий.
След като разгледаме защо равнището на магнезий трябва да е високо, ще разгледаме и някои методи за набавяне на магнезий.

Шест области на здравето, които не могат без магнезий

(1) Магнезият помага за контрол на сърдечния ритъм. Ниското ниво на магнезий води до аритмия, сърцебиене, предсърдно мъждене или дори внезапно спиране на сърдечната дейност. Той блокира калциевите канали за сърцето и предпазва от спазми сърдечния мускул.

(2) Дефицит на магнезий може да се отрази на нервната система. Психична раздразнителност и мускулно напрежение са симптоми на недостатъчно магнезий.

(3) Магнезият е от съществено значение за производството на глутатион в организма. Глутатионът е в състояние да съживи всички други антиоксиданти, които са дезактивирани и да ги върне обратно в „бизнеса“. Това е от жизненоважно значение за цялостния имунитет.

(4) Научни изследвания са открили една обща нишка сред страдащите от фибромиалгия – те обикновено са с много ниско съдържание на магнезий.

(5) Магнезиев дефицит е често срещан сред страдащите от диабет тип II. С усилено приемане на магнезий, симптоми на периферната невропатия и заболяване на коронарната артерия се подобряват. Подобрява се и инсулиновата чувствителност и нивата на глюкоза спадат при допълнителен прием на магнезий.

(6) Потрепвания, спазми, гърчове, синдром на неспокойните крака, чувствителност към светлина и звук, хипертония и множество неврологични симптоми, които могат да се припишат на други заболявания могат да бъдат от недостиг на магнезий. Магнезият се отразява на мозъка и нервната система в  неподозирани начини.

Приемане на Магнезий като хранителна добавка

Прием на магнезий като хранителна добавка е сложно, но обикновено е необходимо. Проблемът е, че магнезиевите добавки не се усвояват и абсорбират толкова лесно, където е необходимо. Този проблем е довел до използването на трансдермално магнезиево олио (магнезиев хлорид), което се прилага върху кожата и се абсорбира в кръвта през кожата.

То всъщност не е масло, но прилича на такова. Магнезиевoто масло е с висока концентрация на магнезий от древните легла на морето, които често са под земята. То може да се пръска или втрива в кожата, където е необходимо. При някои хора причинява раздразнение на кожата. Така, че е разумно да се купи първо малка  разфасовка, за да се тества.

По-евтин трансдермален метод за приемане на магнезий е чрез бани с английска сол (Epsom salt). Някои го използват орално, за облекчаване мускулно напрежение и безпокойство. Но английската сол има и някои примеси, така че използвайте я с повишено внимание.

Автор: PF Louis

Автор: http://www.naturalnews.com/038451_magnesium_master_mineral_heart_rhythm.html#ixzz2WREuYahN

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×