Чесън-нож-дъска-за-рязане

(NaturalNews)

Има много публикувани данни и проучвания в нашите архиви, потвърждаващи валидността на „магията“ на чесъна.

Изглежда много малко хора се възползват от малкото количество пресен чесън, необходим за запазване на добро здраве. Антибиотичните и антивирусни добродетели на чесъна обикновено се пренебрегват, дори когато сме поразени от настинки, грип и други заболявания, произхождащи от патогени. 

Може би повечето хора не могат да проумеят как такъв малък хранителен продукт може да предложи толкова много. Но вероятно вкуса на пресния чесън или дъха, оставащ след дъвченето, е основната спирачка.

Някои хора заобикалят вкуса и мириса на чесън с помощта на добавки, екстракт от чесън. „Kyolic“ е стара марка за екстракт от чесън, която често се използва в клинични изпробвания на чесъна.

Малки тънко нарязани скилидки могат да се поставят във всички видове храни и блюда, правейки консумирането на чесън по-лесно, отколкото да се яде цяла скилидка. Но вземането на скилидка чесън с една супена лъжица суров мед също става. Дъвченето на магданоз или кориандър минимизира чесновия дъх и добавя още един здравословен компонент.

Който и начин да изберете, консумирането на 3 до 5 скилидки чесън дневно предлага повече ползи за здравето, отколкото болшинстото хора осъзнават.

Шест солидни здравословни причини да използваме чесън ежедневно

1) Активното съединение в чесъна, диалил сулфид, е в състояние да пробие през здрави мембрани на бактериите по-добре и по-бързо от мощните антибиотици с опасни странични ефекти, като ципрофлоксацин.

В две отделни изследвания е извършен сравнителен анализ, използващ сурови екстракти от чесън върху два вида хранително отравящи бактерии. Така че яденето на чесън може да попречи на повечето хранително отравящи бактерии да ви пратят в болницата.

2) Тестване на животни (in vivo) показа способността на чесъна за минимизиране на проблеми, свързани с диабет. Установено е, че чесънът влияе на инсулиновата активност, вместо директно да понижава кръвната захар.

3) В случай, че по-добрата борба с хранително отравяне от фармацевтичните антибиотици без странични ефекти не ви е впечатлила, може би способността да се унищожава бактерията, Yersinia pestis, която причинява бубонна чума или черната смърт, може да привлече вниманието ви.

Въпреки, че бубонната чума не е често срещана в наши дни, напоследък са налице някои изолирани случаи в Европа. Работата е там, че силата на чесъна като антибиотик, противовирусно и противогъбично, има лечебен ефект за много патогенни заболявания.

Консумирайки чесън ежедневно, предоставяте на тялото си профилактична (превантивна) патогенична защита за предотвратяване на действително заразяване.

4) Сърдечно-съдовото здраве се увеличава с чесън. Чесънът демонстрира качества за понижаване на кръвното налягане и нивата на хомоцистеина. Нивата на хомоцистеина се считат за по-силни маркери за сърдечни проблеми, отколкото нивата на холестерола.

Чесънът също забавя окисляването на холестерола, което всъщност причинява повечето от проблемите, които се приписват на холестерола.

Холестеролът, който не е окислен, е важен за изграждане на нервната и мозъчна тъкан, както и служи за превръщане на UVB слънчеви лъчи във витамин D3. Така че намаляване на окисляването на холестерола е по-разумно, отколкото ограничаването на холестерола.

Чесънът разширява кръвоносните съдове за понижаване на кръвното налягане, премахва триглицеридите, разтваря вътрешни съсиреци и артериална плака и предотвратява окисляването на важни липиди, които водят до клетъчно разрушение. И разбира се всичко това без странични ефекти.

Чесънът също функционира като разредител на кръвта, което според някои е адаптогенно, защото позволява съсирването, когато е необходимо, дори при разреждане. Аспиринът не може да направи това.

5) Чесънът е мощен антиоксидант, който укрепва имунната система, и е борец против рака.  Той съдържа  алицин, сяра, селен и други, които допринасят за апоптоза на раковите клетки (клетъчно самоубийство), което раковите клетки, обикновено, не обичат да правят.

Дори и да не сме диагностицирани с рак, повечето от нас имат някои ракови клетки, плаващи наоколо. Не е лоша идея да ги пазим да не се събират заедно.

6) През 1970 г. Робърт И. Лин, президент на Nutritional International в Ървин, Калифорния, използва успешно чесън за детоксикация на олово от деца. Това не е добре познат атрибут на чесъна, но е още една причина, защо всеки трябва да използва чесъна често в нашата замърсена околна среда.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×