доктор-лекар-ядосан

Проучване, публикувано в Canadian Family Physician, казва, че повече от половината канадски лекари все още използват ръчни устройства за проверка на кръвното налягане, което увеличава риска от погрешна диагноза. Сега има автоматични електронни устройства, които са в състояние да откриват малки промени в кръвното налягане на човек и може да са по-точни, но са и по-скъпи. Изследването също така твърди, че използването на стара технология е довело до това, че 20% от хората, подложени на лечение за високо кръвно налягане, известно също като хипертония, са всъщност напълно здрави.

Водещият автор, Януш Кацоровски казва: „Това се дължи главно на факта, че кръвното им налягане е било измерено неправилно.“

Смята се, че една трета от американското население има хипертония. Няколко здравни групи предупреждават обществеността да бъде по-активна за предотвратяване на сърдечно-съдови болести и да се грижат за здравето си. Многократно ни се казва да променяме начина си на живот и диета. Ами лекарите ни?

Какво става, докторе?

Нарастващата епидемия от затлъстяване принуждава медицински специалисти от цял свят да обръщат по-голямо внимание на сърдечно-свързани заболявания и високо кръвно налягане. Двете често се виждат в тандем. Тъй като хората наддават на тегло, рискът от развитие на хипертония нараства. Съединените щати са спечелили съмнителната чест да бъдат една от най-„дебелите“ страни в света. В САЩ са около 13% от затлъстелите хора в света. Също така около 75 милиона американски възрастни имат високо кръвно налягане. Това се равнява на около един на всеки трима възрастни.

Тези статистически данни налагат редовни здравни проверки. Посещението на лекаря вече не е лукс, а изискване. Част от прегледа е проверка на кръвното налягане. Хипертонията е свързана с повишен риск от смърт и увреждане. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) поставят сърдечните заболявания като водеща причина за смъртта в Америка. Ежегодно около 600 000 души умират поради някаква форма на сърдечно-съдова болест.

Познаването на кръвното налягане на човек е лесен начин да се прецени здравето на човека. Кръвното налягане се измерва на ръката и се записва в две цифри. Първата – наречена систолично кръвно налягане, втората – диастолично кръвно налягане. Нормално кръвно налягане е, когато систоличното кръвно налягане е под 140 mmHg с диастолно под 90 mmHg. Всеки, който има стойност над този диапазон, се диагностицира с високо кръвно налягане. Ранната диагностика е от решаващо значение, тъй като това води до по-бързо лечение и подобряване на здравето.

Трябва да се измерва по правилния начин

Технологията е променила начина, по който се практикува медицинското обслужване. Само през последните двадесет години приспособленията, използвани за измерване на телесните процеси, са претърпели стотици промени. Измервателните уреди за кръвно налягане вече са автоматични, което ги прави по-прецизни. Насоките на Канадската програма за обучение по хипертония (CHEP) изрично посочват, че електронното измерване е по-добро от това, направено ръчно.

Лекарите трябва да използват автоматични устройства – казва Кацоровски. „Ръчното измерване е приемливо, ако е направено правилно, но това често не е така. За да се измери кръвното налягане по правилния начин, е необходим период от 12 до 15 минути. Знаем, че средното посещение при семейния лекар продължава 10 минути. Трябва да преосмислим как се организират посещенията на пациентите, така че пациентът да може да бъде оставен сам в една стая, докато се извършва измерването. „

Автоматичните устройства намаляват така неречения white-coat syndrome. Това е моментът, в който хората за момент имат повишено кръвно налягане поради стреса да бъдат в кабинета на лекаря. Социалната болка от виждането на медицински специалист може да доведе до погрешни данни – стойности, които се улавят от ръчни устройства, но се игнорират от електронните.

Автор: Rhonda Johansson

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *