Яденето на шоколад, преди тренировка, може да увеличи благоприятните ефекти от упражненията върху здравето на мозъка, съобщи японско изследване в списанието Nutrition. Екипи от изследователи от университета „Рицумейкан“, Японският институт по спортни науки и Медицински университет в Токио са включили 10 здрави младежи в рамките на проучването. Участниците след това се разделят на две групи и са инструктирани да пият напитка, съдържаща или висока доза какао флаванол при 563 милиграма или ниска доза при 38 мг. Напитките се консумират 70 минути преди тренировка с умерено интензивно колоездене.

Участниците също е трябвало да изпълняват когнитивни задачи, за да оценят както тяхната изпълнителна, така и паметна функция. Резултатите показали, че упражненията с умерена интензивност спомогнали за увеличаване на изпълнителната функция както в групите с висока доза какао, така и в групите с ниските дози какао. Констатациите също така показали и, че участниците, които консумирали питиетата с по-висока доза, са показали по-големи подобрения в изпълнителните функции. Изследователският екип обаче не наблюдава значителен ефект върху функцията на паметта и за двете групи.

„Настоящото проучване показа, че потреблението на [висок какаов флаванол] преди умерена тренировка може ефективно да подобри подобренията, предизвикани от тренировката в [изпълнителната функция], но не и в [паметната функция]. Поради това заключваме, че комбинацията от потребление [висок какаов флаванол] и аеробни упражнения са от полза за подобряване на когнитивната функция.

Настоящото изследване е първото, което демонстрира благотворния ефект на комбинацията от хранителни и физически упражнения върху когнитивната функция, особено [изпълнителната функция]. Въпреки това, настоящото изследване показва само въздействието върху когнитивната функция. Необходими са допълнителни проучвания за изследване на хроничния ефект на комбинацията от потребление на [висок какаов флаванол] и аеробни упражнения върху когнитивната функция „, заключават изследователите в статията на Nutra Ingredients USA.

Проучване: Шоколадът намаля депресии, тревожност и наднормено тегло

Голям брой проучвания показват, че яденето на шоколадови бонбони може да стимулира здравето на мозъка чрез намаляване на симптомите на депресия и умора. По същия начин, проучванията разкриха, че приемането на шоколад може дори да помогне за предизвикване на здравословна загуба на тегло. Изследване, публикувано през 2010 г., изследва ефектите от ежедневния прием на какаов полифенол на 72 участници. Резултатите показват, че участниците са наблюдавали 10% понижение на нивата на безпокойство след 30 дни консумация на какао. Други проучвания също така показват, че дневната консумация на черен шоколад може да доведе до 35% намаляване на умората и 45% намаляване на депресията.

Друго проучване показва, че редовното консумиране на богато на флаванол какао се свързва с 30% подобрение на артериалната функция. Данните от още едно изследване показват, че пиенето на какаови напитки може да увеличи енергийните нива по време на упражнения. Като част от изследването изследователският екип е записал две групи спортисти, които са подложени на интензивни тренировки два пъти дневно. На едната група е дадена традиционна въглехидратна напитка, а на другата група е дадена богата на флаванол какаова напитка.

Резултатите показват, че участниците, които са консумирали какаовата напитка, са произвели 57% повече енергия по време на тренировката си в сравнение с тези, които са консумирали стандартната въглехидратна напитка.

„Всички невероятни ползи за загуба на тегло и здраве на шоколада идват от едно място: какаото. Високото съдържание на какао се равнява на високи ползи за здравето. Когато подобрявате вкуса, вие също така драматично намалявате може би най-важната здравословна функция на шоколада: неговите антиоксиданти „, заявява експертът д-р Уил Клоуър в запис CBN.com.

 

Автор: Russel Davis

Източник: https://www.naturalnews.com/2017-11-01-did-you-workout-today-if-so-have-some-chocolate.html

Напиши коментар

Добави обява

×
×