Много хора вече са наясно, че прекомерната захар в диетата може да доведе до редица здравословни проблеми, но ново проучване е установило, че прекалено много сладки неща всъщност могат да доведат до преждевременна смърт.
Според изследователи от Центровете за Контрол и Превенция на Заболяванията (CDC), прекалено много допълнителна захар – като например тази в обикновените безалкохолни, бонбони, бисквити и сладкиши – може значително да увеличи риска от смърт, вследствие на сърдечно-съдови заболявания.

Водещият автор на проучването, Куан Янг, старши учен в CDC казва: „Рискът от смърт от сърдечно-съдово заболяване се увеличава експоненциално, с увеличаването на консумацията на добавена захар“.

Проучването е най-голямото по рода си до този момент.

Както се съобщава в USA Today:

Като цяло, възрастните в САЩ през 2010 г. са консумирали около 15% от техните ежедневни калории от добавени захари – около 300 калории на ден, на базата на диета от 2000 калории. Това е много повече, отколкото препоръката на Американската Асоциация за Сърдечни Заболявания, която е жените да консумират не повече от 100 калории на ден от добавени захари или около 6 супени лъжици захар; а мъжете да консумират не повече от 150 калории на ден или около 9 чаени лъжички. Световната Здравна Организация препоръчва консумация на по-малко от 10% от калориите от добавени захари.

Естествените захари не са чак толкова голям проблем

Янг отбелязва, че една кутийка обикновено безалкохолно съдържа 140 калории добавена захар или около 7% от дневните калории на някой, който яде около 2000 калории на ден.

Разбира се сред елементите, съдържащи добавена захар са: трапезна и кафява захар, високо-фруктозен царевичен сироп; кленов сироп; мед; меласа и други калорични подсладители, които се съдържат в приготвените и преработени храни. Без да се включват захарите, срещащи се естествено в плодовете и плодовите сокове, мляко и млечни продукти.

Ян казва, че основните допълнителни източници на захари в хранителния режим на много американци са десерти и плодови напитки, млечни десерти като сладолед, бонбони и подсладени със захар напитки.

Янг заявява за USA Today: В последните проучвания затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и рискови фактори за инсулт и сърдечно-съдови заболявания са били свързани с високи дози захар, но повечето от тези са били фокусирани повече върху подсладени със захар напитки, а не общия прием на захар.

Той казва: „Нашето проучване е първото, което използва национална представителна извадка, за да се погледне общата сума на добавена захар и асоциацията на смърт от сърдечно-съдови заболявания“.

Документът казва, че екипът на Ян разглежда общите тенденции в приема на добавена захар и „преглеждат данните на повече от 31000 души през годините, които са участвали в Национално Проучване и Преглед на Здравето и Храненето, който оценява хранителните навици на базата на индивидуални интервюта. Те открили, че повечето възрастни (71%) консумират 10% или повече от ежедневните си калории от добавени захари. Около 10% от възрастните консумират 25% или повече от дневните калории от добавени захари.“

Екипът също така преразглежда данните за смъртни случаи, дължащи се на сърдечно-съдови заболявания (сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт) и сравнява приема на добавена захар със смъртните случаи, дължащи се на сърдечно-съдови заболявания. Екипът контролира резултатите за широк диапазон рискови фактори за сърдечна болест като общ холестерол, физическа активност, високо кръвно налягане, пушене, диета и тегло.

Удвоен риск с добавена захар

От откритията им, които са публикувани наскоро в JAMA Internal Medicine:

– Тези, които консумират повече от 21% от дневните си калории от захар имат двойно по-висок риск от смърт, свързана със сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които консумират по-малко от 10 на сто от техните калории от добавени захари.

Какво означава това: Ако сте на диета от 2000 калории на ден и консумирате повече от 21 на сто от тези калории от добавени захари, което е количество от 420 калории – или около 3 кутийки обикновено газирано дневно.

– Хората, които консумират между 17 и 21 процента от дневните калории от добавена захар, имат 38% по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

– Хората, които консумират седем или повече напитки, подсладени със захар седмично, имат 29 процента по-висок риск от смърт, свързана със сърдечни заболявания, отколкото тези, които консумират по една порция или по-малко.

Екипът на Янг заявява, че техните констатации са в съответствие при различните възрастови групи, пол, тегло, хранителни навици и нивото на физическа активност.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. D. Heyes

 

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×