Известно е, че картофите са здравословна храна. Въпреки това, когато се обработват, те губят повечето от хранителните си вещества. В ново проучване учените са разгледали колко гликоалкалоиди и фенолни съединения има в непреработените картофи и преработените картофи.

За това изследване изследователи от Китай разгледали хранителността и безопасността на картофите. Те определят количествено гликоалкалоидите и фенолните съединения в три сорта картофи, като Russet Burbank, Atlantic и Shepody, както и в търговски дехидратирани картофени люспи. Гликоалкалоидите и фенолните съединения се намират най-вече в обелките и прилежащите тъкани на картофите.

Гликоалкалоидите са съединения, които естествено се срещат в картофите, които могат да бъдат токсични, ако се консумират в големи количества. Основните гликоалкалоиди в картофите са алфа-хаконин и алфа-соланин.

Дехидратираните картофени люспи са направени от пресни картофи, претърпели етапи на обработка като измиване, парен пилинг, нарязване, измиване, бланширане, охлаждане, готвене, стриване, барабанно сушене, лющене и опаковане. Те се използват при производството на картофени продукти като картофено пюре и картофен чипс. Те се използват и като заместител на пшенично брашно.

Въз основа на резултатите от проучването, изследователите открили, че целият картоф съдържа между 4,72 милиграма на килограм (mg / kg) и 34,45 mg / kg от общото гликоалкалоидно ниво. Те също така установили, че хлорогенната киселина е основното фенолно съединение в картофите на Russet Burbank, докато картофите Atlantic и Shepody съдържат кофеинова киселина.

Съотношението на алфа-хаконин към алфа-соланин в цели картофи варира от 0.41 за картофи Russet Burbank до 3.61 за атлантически картофи. Когато картофите минали преработка, сортът Russet Burbank загубил 90% от общото си съдържание на гликоалкалоиди и 50.47% от фенолните си съединения.

Тези находки показват, че картофите губят повечето от техните фенолни съединения, когато се обработват, което ги прави по-малко хранителни. Резултатите от проучването са публикувани в списание Food Science and Human Wellness.

Ползите за здравето от картофите

Картофите са кореноплодни, широко използвани в много ястия по света. Те са относително евтини за отглеждане и предлагат много ползи за здравето, като:

  • Осигуряване на много хранителни вещества: Картофите са богати на хранителни вещества, като витамини С и В6, и минерали като манган и калий. Те също така предлагат точното количество въглехидрати и фибри. Въпреки това, тяхното хранително съдържание може да варира в зависимост от вида на използвания картоф и от начина, по който са приготвени.
  • Укрепване на костите: картофите могат да помогнат за поддържането на здрави кости, поради съдържанието на калций, желязо, магнезий, фосфор и цинк, които помагат за изграждането и поддържането на костната структура и сила.
  • Подобряване на кръвното налягане: калият, калцият и магнезият в картофите могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане по естествен път.
  • Подкрепа за здравето на сърцето: картофите също са добри за сърцето. Това е така, защото те съдържат фибри, калий, витамин С и витамин В6 и нямат холестерол. Влакното спомага за намаляване на общия холестерол в кръвта, което от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания
  • Борба с възпалението: картофите съдържат холин, който е съществен и многостранен хранителен елемент, който регулира възпалението и играе роля в движението на мускулите, настроението, ученето и паметта.
  • Отстраняване на рака: фолатът в картофите също играе роля в синтеза и възстановяването на ДНК, като по този начин предотвратява образуването на много видове ракови клетки, дължащи се на ДНК мутации. В допълнение, фибрите са свързани с намален риск от колоректален рак, докато антиоксиданти витамин С и кверцетин са били съобщавани за защита на клетките от увреждане на свободните радикали.
  • Подпомагане на храносмилането и управлението на теглото: Влакната в картофите също подпомагат храносмилането и предотвратяват запек. Влакната също играят роля в управлението на теглото и загубата на тегло.

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *