10 скрити съставки в месото, за които не знаете

Америка е така да се каже страна “стръвница”, чиято месопреработвателна промишленост се равнява на един милиард долара. Месото, произведено от тези хранителни фабрики, се продава като силно питателно и е чудесен начин да получите протеини и други хранителни вещества като желязо. Това, което не се предлага на пазара, обаче, е фактът, че промишлената преработка на този вид месо може да доведе до използването на добавки, като десетте изброени по-долу, за които производителите не биха искали да знете.

Натриев бензоат, натриев пропионат и бензоена киселина

Въпреки че Агенцията по храните и лекарствата (FDA) преди е забранила тези консерванти, те по-късно изменят забраната и обявяват тези химикали за безопасни, въпреки че е доказано, че химичните реакции, които се провеждат, ако тези консерванти са съчетани с аскорбинова киселина (витамин C) може да доведат до потенциални канцерогени.

Рактопамин

Рактопамин е медикамент, използван за повишаване на растежа при животните и е бил намерен в свинско месо, домашни птици и говеждо месо, което е било конвенционално отглеждано. Излагането на този химикал може да предизвика тахикардия или твърде учестено сърцебиене.

Нитрати и нитрити

Тези химикали се прибавят към месото да се предотврати развитието на бактерии и за подобряване на цвета, но те също така са свързани с развитието на рак на дебелото черво.

Антибиотици

Тези медикаменти се използват за предотвратяване на инфекции и насърчаване на растежа, но те също така могат да доведат до развитието на резистентни бактерии.

Сулфити

Въпреки че FDA произнася тези добавки за безопасни, те са известни с това, че предизвикват астматични пристъпи и симптоми на анафилаксия при тези, които са чувствителни към този консервант.

Въглероден окис

Всеки е чувал за отравяне с въглероден окис, но малко хора осъзнават, че са били изложени на този потенциално смъртоносен газ чрез месото, което ядат; въглероден окис се инжектира в месото, за да удължи срока на годност и да устои на разваляне.

Тежки метали

Американското министерство на земеделието е намерило следи от много тежки метали, като арсен и мед в говеждо и птиче месо, вероятно с произход от търговски хранителни продукти, които съдържат тези смъртоносни елементи, за да контролират вътрешните паразити.

Коктейл от вируси

Химическият LMP 102 е коктейл от вируси, който трябва да атакува само бактериите и е средство за подържане на ниски нива на бактерии в местната индустрия. Те обаче имат потенциал за сериозни алергични реакции.

Трансглутаминаза

Трансглутаминаза се нарича също тромбин или “лепило за месо” и е ензим. За наша радост е забранен от Европейския съюз, но все още е широко разпространен в Съединените щати.

Резистентни бактерии

За голяма част от конвенционално отглежданото месо в САЩ е било установено, че има щамове на MRSA, които са резистентни към антибиотици и може да бъде много трудно за лечение.

Ако тези добавки не са химикали, които искате да сложите в тялото си, помислете за закупуване на местно произведени органични меса, хранени с трева, или просто станете вегетарианец или веган. И в двата случая протеинът ще бъде от по-чисти източници, различни от това, което е на разположение от месната индустрия днес.

Автор:  Christine . S

Източник: http://blogs.naturalnews.com/10-hidden-ingredients-meat-didnt-know/Вашият коментар