Краставицата, този лесен за отглеждане зеленчук е не само вкусен, но и богат на хранителни вещества и има много ползи за здравето. Помага за много различни неща, от предотвратяване на махмурлук до почистване на кухненска мивка и много други. Ето някои от тях:

1-осигурява енергия

Чувствате, че нямате никаква енергия? Краставицата може да помогне! Тя е богата на витамини от групата В и въглехидрати, които бързо могат да ви осигурят енергия. Консумирането на краставица като закуска в следобедните часове ще ви помогне да се преборите с умората.

2-контролира кръвното налягане

Краставицата има доста манган, калий и фибри, които регулират кръвното налягане.

3-предотвратява замъгляване на огледалото

За да не се замъглява огледалото след душ, натрийте го преди това с краставица.

4-лекува махмурлук и главоболие

Изяжте една краставица преди сън, за да избегнете махмурлук, както и главоболие. Това помага, защото краставицата съдържа достатъчно захар, витамини от група В и електролити, всички от които са отговорни за попълване на основни хранителни вещества, които тялото е загубило.

5-срещу лош дъх

Краставицата има същите ефекти на дъвките или ментовите бонбони, когато става дума за премахване на лош дъх. Просто вземете парче краставица и го натиснете към небцето, с език, за една минута. Краставица отделя фитохимикали, които убиват бактериите, причиняващи лош дъх.

6-почиства токсините от тялото

Високото съдържание на вода (95% вода) в краставицата, действа като система за почистване и премахване на отпадъчните продукти от тялото.

7-подпомага здравето на костите

Краставицата е добър източник на витамин К и калций, и двата от които са много важни за укрепване на костите.

8-осигурява много ползи за красота

Краставицата е една от основните съставки в много продукти за грижа за кожата, тъй като тя помага за съживяване на кожата, дава ѝ блясък и я подмладява, контролира подпухналостта на очите, помага за успокояване на слънчево изгаряне и поддържа кожата добре хидратирана.

9-подпомага растежа на косата

Консумирането на сок от краставица насърчава растежа на косата. Това се дължи на съдържанието на силиций, натрий, фосфор и калций, които са основни хранителни вещества за растежа на косата. Пийте сок от краставица редовно. Тава помага да се контролира падането на косата.

10-премахва петна

Краставица може да се използва за отстраняване на упорити петна от инструменти от неръждаема стомана.

11-държи вредителите далеч от дома

Има химикал в краставицата, който освобождава аромат, който държи вредителите надалеч. Можете да поставите няколко резена краставица около вашата градина за борба с вредителите и насекомите.

 

Автор: Alex Jordon

Източник: http://blogs.naturalnews.com/11-uses-cucumbers-know/

Напиши коментар

Добави обява

×
×