Какво е пробиотик?

Пробиотикът е вид бактерии и/или дрожди, които с подходяща доза са полезни микроорганизми за човешкото тяло и осигуряват здраве на гостоприемника. Може да откриете, че те съществуват в много храни, като например кисело мляко, напитки, ферментирали храни др.

Какви са ползите от пробиотиците?

Знаем за някои общи ползи от приема на пробиотик, например това, че помага за намаляване  симптомите на диария, причинена от пътуване или антибиотици; за деца приема на Lactobacillus GG ще намали тежестта и честотата на коремна болка; специфични комбинации като L.rhamnosus GR-1 и L. fermentum RC-14 са показали способност да намалят вагинната колонизация, ако се приемат орално.

Някои нови изследвания показват ползата от пробиотици и за други проблеми, като например, алергия, инфекция на гърлото, простуда и грип, тревожност, периодонтит, дори високо кръвно налягане.

Как да изберем най-добрия пробиотик?

Ето три съвета,  преди да вземете решение какъв пробиотик да си купите:

1. Заявените дози бактерии в етикетите на продуктите.

В етикетите на някои пробиотични продукти може да се отбележи броя на бактериални щамове „по време на производство“, което е против правилата на FDA. Както знаем, активните култури в капсулата може да намалят с времето, така че ние бихме искали да знаем точния размер на живи организми в един продукт, преди неговата дата „най-добър до“ или срок на годност.

2. Има ли пребиотици?

Пребиотиците е различна съставка от пробиотици. Това е вид сложна захар на растителна основа, която насърчава растежа на пробиотичните щамове, тъй като се използва като основна храна от бактериите в дебелото черво. Можете да ги намерите изброени в етикета на продукта като инулин или фрукто-олигозахариди (FOS). Източник на пребиотик са и храни като банан, корен от цикория, чесън, лук, праз, пшеница.

3. Оцеляват ли в стомашната киселина?

Повечето от пробиотиците няма да оцелеят в стомашната киселина, след като са погълнати. Според едно изследване, само около 10% – 20% от първоначалната доза може да оцелее при приемане. Но ако капсулата е с ентеропокритие, то бактериите ще имат няколко пъти по-голям шанс за оцеляване.

Въпреки че ентеропокритието помага за увеличаване  степента на преживяемост на бактерии в стомаха, понякога самото покритие може да бъде замърсено с някои безполезни бактерии или дрожди, ако нещо не е наред с производствения процес или състоянието на съхранение.

Автор: Nancy Nelson

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

2 thoughts on “3 съвета при купуване на пробиотик”
  1. Здраврйте. Детето ми е с диагноза алвргична астма. Приема Ефира, но сега е без в летните месец. Кой е най-добрия пробиотик за нещо? Благодаря ви.

Напиши коментар

Добави обява

×
×