Ние знаем, че антиоксидантите са добри за цялостното ни здраве, но знаем ли всъщност колко са важни и необходими те са за нашата кожа?

Какво е антиоксидант?

Антиоксидантът е вещество, което помага за предотвратяване на окисление, което образува свободни радикали, увреждащи клетките в тялото ни, включително нашата кожа.

Мислете за това по този начин: знаете ли как едно авокадо става кафяво, ако седи в продължение на твърде дълго време? Причината, поради която става това е, защото то се окислява. Ние не искаме нашите клетки да се окислят, защото това може да предизвика ранни признаци на стареене, възпаление и други кожни проблеми.

По-долу са някои от най-добрите естествени антиоксиданти за кожата.

Витамин Е

Витамин Е е мастно-разтворим витамин, което означава, че не е необходимо да се приемат големи количества, той се съхранява в тялото за дълъг период от време. Имаме нужда от малки количества от Витамин Е за оптимално здраве, тъй като при високи дози, може да стане токсичен.

Витамин Е може да се използва във форма на масло, което е подходящо за намаляване на появата на белези, акне и ранни признаци на стареене. Това масло също има овлажняващ ефект, който запазва
кожата от прекалено изсушаване. По тази причина много овлажнители на пазара съдържат витамин Е .

Витамин C

Витамин C работи изключително добре за изглаждане на фините линии, повишаване на имунната ни система и цвета на кожата. Витамин С е един от най-добрите антиоксиданти за избелване на кожата. Много често, хората използват лимонов сок за тъмни петна.

Това е водоразтворим витамин, което означава, че всеки излишък, който е в тялото ще се отделя от телесните функции. Тъй като той се разтваря във вода,  е наложително да получаваме достатъчно от този витамин за оптимални резултати за цялостното ни здраве.

Ресвератол

Ресвератол е сравнително нов антиоксидант, за който хората говорят напоследък, особено, защото той се намира в червеното вино (кой не иска да пие вино и да получава ползи за здравето в същото време?). Този антиоксидант се намира и в боровинки и ядки. Има проучвания, които показват мощните му ефекти върху кожата, включително и че влияе на стареенето. Също така е показано, че стимулира клетъчния растеж и защитава от увреждане на кожата от UV лъчи.

Въпреки че можете да получите някои ползи за здравето чрез поглъщането на ресвератрол дали чрез червено вино или плодове, най-благоприятен начин да се подобри здравето ви е, ако той се прилага директно към нашата кожа. Ресвератол се намира в много продукти за анти-стареене, както и хидратиращи продукти.

Зелен чай

Зеленият чай е мощен антиоксидант, който съдържа съединение, наречено епигалокатехин-3-галат или по-известен като „EGCG“. Изследвания са свързали зеления чай със създаването на нови клетки на кожата, което може да помогне за защита срещу свободните радикали и ранните признаци на стареене, както и общото възпаление. Акнето е възпалително заболяване, за това пиенето на зелен чай ще помогне да се отървете от пъпки и акне.

Друг начин, по който зеленият чай помага при акне е, че той забавя производството на себум от кожата. Себумът е естествено масло на тялото ни, което се произвежда за смазване на кожата и предотвратяване на сухота. Свръхпроизводството на себум, обаче е фактор за развитието на пъпки.
Зеленият чай съдържа и антибактериални свойства, които помагат да убиват бактериите, които причиняват акне.

Кой е най-мощният антиоксидант за кожата?

Всички от антиоксиданти за грижа за кожата, споменати по-горе допринасят за цялостното здраве на кожата. Ако може да включите всички тях в диетата си, тогава е изключително възможно да видите положителен ефект върху кожата и здравето като цяло. Всички тези антиоксиданти заедно, образуват взаимодействие, което ги прави още по-мощни.

 

Автор: ninadonovan

Източник: http://blogs.naturalnews.com/4-antioxidants-skin-desperately-needs/

Напиши коментар

Добави обява

×
×