Хормоните правят повече от това да регулират сексуалната функция: те могат да повлияят на всяка телесна система и поради хормонален дисбаланс може да се стигне до множество проблеми в цялото тяло. Съвременната медицина само в последните десетилетия става наясно с основните роли, които хормоните играят в здравето като цяло, но билкарите и натуропатите отдавна са наясно с това и са използвали няколко билки и минерали, за да помогнат за решаване на хормонални дисбаланси. 5 от най-често срещаните от тях са изброени по-долу.

1. Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Един от най-популярните и добре познати билки за лечение на лека до умерена депресия, жълтият кантарион е особено ефективно лечение за жените. Известно е за намаляване на симптомите на депресия, свързана с по-ниски нива на естроген, които се получават в края на менструалния цикъл или в началото на менопаузата. Проучванията показват, че дневни дози между 900 и 1,200 mg може да бъдат ефективни при лечение на естроген-свързани проблеми като много антидепресанти с рецепта, но без странични ефекти. Може също и да намали наполовина нежеланите симптоми на ПМС (предменструален синдром).

2. Актеа рацемоза (Black Cohosh)

Известна с наименованието „женска билка“ сред американските индианци, много съвременни жени също откриват ползите от нея. В едно скорошно проучване от Annals of Internal Medicine, три от четири изследвани жени съобщават, че ежедневната употреба на Актеа рацемоза облекчава горещите вълни, свързани с менопаузата. Добър избор е и за жени с анамнеза за рак на гърдата или рак на яйчниците, тъй като не стимулира рецепторите на естроген в организма.

3. Аврамово дърво (Vitex agnus-castus)

Това удивително растение расте в Северна Америка, Европа и Съединените щати и е билка също много популярна сред жените. Чрез повишаване нивата на прогестерон през втората половина на менструалния цикъл на жената, тя може да помогне при нередовна менструация и нормализиране на притока на кръв. Подобно на много билкови добавки, са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно тази билка, но досега не е свързана с никакви сериозни странични ефекти.

4. Магнезий

Чак сега съвременната медицина осъзнава колко важен е магнезият за стабилизиране на настроението, разширяване на вените и артериите, стабилизиране на клетките, всички от които са от значение във връзка с феномена ПМС. В няколко проучвания е установено, че магнезиева добавка помага за облекчаване на някои  по-дразнещи ПМС симптоми, като подуване, депресия и болки в гърдите.

5. Калций

Предимно калций се препоръчва от здравните специалисти на жените като средство срещу остеопороза. Известно е, обаче, че калциева добавка може да намали спазмите, наддаването на тегло, вода и емоционална лабилност, които могат да съпътстват ПМС и много изследователи започват да подозират, че съществува връзка между тежки симптомите на ПМС и калциев дефицит.

Хормоните регулират всички аспекти на тялото, по начин, по който някои изследователи едва сега започват да оценяват. Използването на тези билки и добавки може да помогне за възстановяване на хормоналния баланс и подхранване  здравето на жената и по време на фертилните си години и по време на и след настъпването на менопаузата.

 

Автор: Christine . S

Източник: http://blogs.naturalnews.com/5-herbs-mineral-balance-hormones/

 

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×