Един от най-често срещаните начини да следите вашето здраве е да ходите на годишни физически прегледи. Въпреки, че е добре да знаете нивата на холестерола, кръвното налягане и други показатели има и допълнителни начини да се каже дали съществува здравен проблем. Например, просто погледнете надолу към ръцете си.

Разбира се, че при наличието на мазоли, например, може да се каже, че сте работили усилено през целия си живот, а бръчките може да дадат индикация за това на колко години сте, но какво друго още може да ви кажат? Предупреждават ли ви за проблеми със здравето, които могат да бъдат лекувани, ако са хванати достатъчно бързо?

Ако нямате идея какво да търсите, когато става въпрос за ръцете и здравето, не се притеснявайте. Ето шест неща, които ръцете и ноктите може да покажат по отношение на вашето здраве.

1. Разстройство на кръвоносната система

Ако пръстите ви са често сини или сиви, е възможно да имате болест на Рейно, която се определя като състояние, при което „по-малките артерии, които доставят кръв към кожата, са стеснени и ограничават циркулацията на кръвта към засегнатите райони.“ Жените са по-изложени на риск от Рейно, отколкото мъжете, както и хора, които живеят в райони, които често са с по-ниски температури. Добрата новина е, че повечето от симптомите, като изтръпване на пръстите на ръцете и краката, могат лесно да бъдат смекчени чрез затопляне на тези области, но и лекарства също са на разположение, ако е необходимо.

2. Щитовидната жлеза може да не работи правилно

Ако пръстите ви се подуват без причина, то е възможно щитовидната жлеза да има вина. Разбира се, има и други фактори, които да се вземат под внимание, така че  подпухналите пръсти не винаги означават, че метаболизмът на тялото ви не е това, което трябва да бъде. Например, летене със самолет, ядене на солени храни, прекомерна топлина, както и преди менструация, може да направят вашите пръсти дебели. Но ако може да изключите всички тези други фактори като причини, то е наложително да се консултирате с лекар.

3. Остеоартрит

Погледнете ставите на пръстите си. Изглеждат ли ви не на място или деформирани по някакъв начин? Ако е така, това може да бъде знак, че имате остеоартрит. Вероятно е да бъде придружено от някаква степен на болка или дискомфорт, който е издайнически знак. Ако това е случаят с вас, болката, често може да бъде смекчена чрез приемане на болкоуспокояващо или прилагане на топлина или лед. Ако стане прекалено лоша, може да се препоръча физическа терапия или хирургия.

4. Анемия

Ето един малък тест, за да ви помогне да разберете дали трябва да бъдете загрижени за анемия. Поставете лявата си ръка върху скута си или върху маса и използвайте показалеца на дясната си ръка, за да натиснете върху някой от ноктите на вашата лежаща ръка. След като натиснете върху него и освободите, той трябва да възвърне розовия си цвят отново, сравнително бързо. Ако това не стане или ако е винаги бледо бял цвят, то е възможно, да имате ниско съдържание на желязо.

Можете да увеличите приема на желязо, като ядете повече месо и тъмно-листни зеленчуци или можете да вземете хранителна добавка.

5. Сърдечна или белодробна болест

Обърнете внимание на пръстите си. Дали те са по-големи и по-широки, отколкото последното кокалче на ръката ви? Ако е така, то е възможно, нещо да се случва с вашето сърце или бял дроб.

Според Мелани Хайкен, старши редактор в Caring.com, „Ако кръвоносната система на сърцето или белите дробове е повредена, нивата на кислорода в кръвта са склонни да намалеят. С течение на времето, това предизвиква върховете на пръстите да растат. “

Вашият лекар може да провери с някои изследвания и да разбере какво е нивото на кислород в кръвта, така че да знаете със сигурност.

6. Инфекция в кръвоносната система

Един от начините за определяне на здравния статус на ноктите, е да ги проверите за червеникави или кафяви линии под тях, които приличат на трески. Това всъщност може да бъдат малки кръвоизливи в резултат на миниатюрни кръвни съсиреци, причинени от инфекция в сърцето си или кръвта.

Ако това е така, може да имате повишена температура. Ако няма температура е възможно проблема да мине от само себе си.

Това са само няколко показателя, че ноктите и ръцете ви държат на вашето здраве.

 

Автор: Hesin

Източник: http://blogs.naturalnews.com/6-things-hands-say-health/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *