Тъй като яйцата са заредени с витамини и минерали и са едни от най-здравословните източници на протеини на планетата, не трябва да бъде изненада, че техните черупки могат да имат много приложения. Черупката на яйцето от кокошка е около 96% калциев карбонат; в голям промишлен мащаб яйцата могат да бъдат използвани за торове или като източник на калций в храната за животни, но в средното домакинство те обикновено са просто хвърлени в кошчето. Има, обаче, някои страхотни неща, които яйчените черупки могат да направят около къщата, а шест от тях са изброени по-долу.

Добавка към компост

Добавянето на черупки от яйца към компоста ви е чудесен начин да добавите калций към тора, който скоро ще се разпространява във вашата градина. Те се разпадат бързо, така че не трябва да се притеснявате да ги натрушавате, хвърляйте ги така както са. Друг начин да ги използвате през зимните месеци, когато можете да разпространявате над зоната, която възнамерявате да се култивира през пролетта.

Против охлюви

Ако имате проблеми с охлюви в градината си, просто разпръснете едросмляни яйчени черупки около основата на растенията, които искате да защитите. Острите им ръбове ще трият охлювите и ще ги възпират от преминаване на бариерата. След това, обикновено ще откриете, че те са мигрирали някъде другаде.

Саксийки за разсад

Тъй като те се разлагат бързо, черупки от яйца са много удобни за саксии за разсад. За да ги подготвите, уверете се, че сте направили малка дупка в острия край на яйцето за да премахнете съдържанието му, след което почистете вътрешността на черупките от яйца и направете малки дренажни отвори на дъното. Можете да ги сложите обратно в картонената опаковка, напълнете с почва и сложете семената. Тези „гърнета“ могат да бъдат засадени директно в почвата, след като семената са покълнали и ще осигурят допълнителен тор.

Храна за пилета

През пролетта, по време на гнездовия сезон, женските птици се нуждаят от допълнителен калций. Вие може да осигурите това чрез стерилизиране на черупки от яйца (пекат се на 125 градуса за около десет минути, докато изсъхат), след това ги смилате и смесвате с храната за пиленцата. След това можете да поставите този обогатен фураж навън за птиците, както обикновено.

Прогонват елени

Ако сте имали проблеми с елен, мародерстващ в градината ви през нощта, хранейки се с вашите цветя и зеленчуци, опитвайте разпръсване на яйчени черупки в областите, които те посещават най-много. Елените са отблъснати от миризмата на албумин (протеин в яйцата) и ще избягват тези области. Пазете се, все пак понякога тези яйца могат да привлекат малките бозайници, като гризачи.

Естетична добавка

Ситно смлени черупки от яйца също могат да бъдат доста добро допълнение към градината и можете да ги използвате около растенията като акцент; не само ще прогонят вредителите, но и ще осигурят хранителни вещества.

Така че не хвърляйте яйчените черупки в кошчето! Има много приложения за тях в двора ви, които ще ви дадат по-хубава, по-здравословна градина.

Автор:  Mayimina

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×