Белият трън е растение, което расте в слънчеви региони, особено в района на Средиземно море. Белият трън, известен също като магарешки бодил има способността да защитава черния дроб от токсините, свободните радикали и замърсители. Силимарин, който е основната активна съставка на белия трън, съдържа флавоноиди и предлага мощна антиоксидантна защита за клетките на черния дроб. Магарешкият бодил е използван като добавка от хиляди години. Може да лекува редица заболявания, вариращи от заболявания на черен дроб до диабет.

7 ползи и употреби на магарешки бодил

Предотвратяване на диабет
Проучване показва, че силимарин, основният химикал, открит в белия трън, може да помогне за контрол на симптомите на диабет, като помага с гликемичен контрол. Установено е, че антиоксидантите, намерени в белия трън, може да помогнат да се намалят нивата на кръвната захар при инсулин-резистентни пациенти.

Ефекти против стареене
Антиоксидантите в белия трън помагат за предотвратяване на увреждания от свободните радикали и премахване на замърсители и отпадъци от кръвта и храносмилателния тракт. Той забавя и процеса на стареене. Това важи както за повърхността на кожата, така и за вътрешните органи.

Рак
Някои изследвания показват, че активни материали в белия трън може да имат противоракови ефекти. Силимарин има мощни антиоксидантни свойства и е доказано, че инхибира развитието на рак на гърдата, на простатата и на цервикални ракови клетки при тестване в епруветки.

Противогъбични свойства
Има някои гъбични инфекции, които могат да бъдат неутрализирани от бял трън. Традиционно се използва при натравяне от гъби.

Здраве на черния дроб
Магарешкият бодил е мощна билка, която подобрява функцията на черния дроб, като го защитава от токсини и намалява възпалението. Антиоксидантите в него помагат на черния дроб да се възстановява. Пийте по 30 капки бял трън в чаша вода всеки ден.

Понижава холестерола
Магарешкият бодил помага за стабилизирането на кръвната захар и холестерола, както и за намаляване  възпалението на червата. В момента се извършват проучвания и са показали положителни резултати за ефективно намаляване на холестерола.

Грижа за кожата
Неговата активна съставка силимарин поддържа доброто състояние на кожата, без акне, екзема и псориазис. Силимарин намалява прекомерната пролиферация на клетките на кожата, намалява възпалението и значително подобрява функцията на черния дроб, която често се нарушава в страдащите от псориазис.

Изпитайте ползите от тази невероятна билка.

Автор: Phyllis Bentley

Източник: http://blogs.naturalnews.com/7-restorative-benefits-uses-milk-thistle/

Напиши коментар

Добави обява

×
×