Търсите ли здравословно сладко лакомство, което може и да добавите като гарнитура към порция месо? Ако е така сладките картофи са идеални за това. Те съдържат много микроелементи, които са от голяма полза за тялото.

Хранителните вещества в сладките картофи:

 • витамините A, C, D и В комплекс
 • фибри
 • калий
 • мед
 • манган
 • фосфор
 • антиоксиданти
 • протеин
 • натрий
 • калций
 • желязо
 • растителна захар

 Ползи за здравето от сладки картофи

Сърдечно-съдови заболявания: Добавянето на сладки картофи към седмичното ви меню може да предостави на тялото необходимия витамин B6. Витамин B6 е от съществено значение за вашето здраве, тъй като това помага за намаляване на химически известния като „хомоцистеин,“ в тялото, който предизвиква дегенеративни заболявания и инфаркти.

Имунна система: Яденето на сладки картофи на регулярна основа ще предостави на тялото ви здравословна доза от витамин С. Витамин С е изключително важен хранителен елемент за организма, тъй като допринася за поддържане на имунната система, така че тя остава силна и здрава, за да има способността да ви пази здрави. Когато имунната система е слаба, зарастването на рани е бавно, образуването на кръвни клетки не е правилно, храносмилането става мудно, костите стават по-слаби, а кожата, косата и ноктите започват да страдат и изглеждат зле.

Правилно функциониране на хормоните: Един от важните хранителни елементи, който можете да получите от ядене на сладки картофи е витамин D. Витамин D действа като хормон и витамин, който помага да запазите ума и тялото силно, за да функционира правилно чрез подхранване на всички системи на организма. Без адекватни количества от това хранително вещество, бихте могли да страдате от поведенчески разстройства, застаряване, слаби кости, нервни проблеми и проблеми с щитовидната жлеза.

Адекватни нива на енергия: Сладките картофи са добър източник на желязо. Желязото е необходимо да се помогне на организма да произвежда червени и бели кръвни клетки, да се справя със стреса, да поддържа функционирането на имунната система и метаболизма, използвайки протеините правилно.

Релаксация: Тези картофи са отличен източник на магнезий, който помага на организма да се отпусне от физически и умствени натоварвания. Той също така помага да се поддържат сърдечните артерии здрави, костите силни, мускулите и нервите да работят правилно.

Електролитен баланс: Тези оранжеви картофи съдържат калий. Той е от съществено значение, тъй като помага на тялото да запази електролитите в баланс. Без правилен електролитен баланс ще страдате от нарушения на сърцето, лоши нервни сигнали, неправилни мускули контракции, подуване и лошо функциониране на бъбреците.

Стабилизира кръвната захар: Сладките картофи съдържат естествени растителни захари, които се отделят в организма бавно, това помага за баланс и регулиране на нивата на енергия, както и нивата на кръвната захар.

Предпазва от ракови заболявания: Оранжевият зеленчук съдържа високи количества на каротеноиди, които са антиоксиданти, помагащи в борбата със свободните радикали, които причиняват рак, възпалителни заболявания, автоимунни заболявания и други тежки заболявания. Антиоксидантите в сладките картофи също помагат и за забавяне на процеса на стареене.

Заключение

Някои от най-добрите начини да се ядат сладки картофи са – печени, варени, или задушени с други зеленчуци. Добавянето на тези картофи като гарнитура към основното ви хранене ще допринесе за осигуряване на основни хранителни вещества в диетата, която ще ви държи здрави и силни, така че да можете да живеете дълго, живот, пълен с енергия и щастие.

Автор: Heidi Kristoffer

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *