гранола-бар-вафла

Може да мислите, че вашата диета е добра и здравословна, но много от храните, които вероятно приемате са с доста високо съдържание на захар. Захарта се крие зад 54 различни имена и дебне в много привидно „здравословни“ храни. Сладките неща са абсолютно навсякъде и хранителните компании използват умни малки трикове, за да прикрият това от нас, когато става въпрос за етикетите на храните. Често компаниите за хранителни стоки добавят захар и изкуствени ароматизиратори, за да намалят мазнините.

8 храни, които са скрити „захарни бомби“

Плодово кисело мляко
Всички кисели млека съдържат някои захари под формата на лактоза. Плодовите кисели млека имат толкова много захар, че те са най-подходящи за десерт. В чаша плодово кисело мляко може да има около двадесет и шест грама захар. Това е почти толкова захар, колкото, ако консумирате чаша сладолед.

Храни с ниско съдържание на мазнини
Мазнината е ароматна. Ето защо някои хранителни компании заменят мазнината със захар. Само защото нещо е с ниско съдържание на мазнини, не означава, че е здравословно. Прочетете етикета с хранителните стойности, за да видите истинската хранителната стойност на храната.

Спортни напитки и плодови сокове
Помислете добре, преди да се хидратиране със спортна напитка след тежка тренировка. Само едно питие съдържа 5 супени лъжици захар, според Харвардския университет. Портокаловият сок е още по-лош, съдържащ 10 чаени лъжички, също като кутия с безалкохолна напитка.

Бяло вино
Бялото вино също има скрити захари и те обикновено зависят от вида на виното, което пиете. Сухите вина  имат по-малко захар – около 1,5 грама на чаша, докато сладките вина могат да имат до 6 грама на чаша.

Протеинови барове
Протеиновите барове съдържат много захар, някои  съдържат до 30 грама захар. Избирайте барове, които съдържат повече от 20 грама протеин и захар до не повече от 5% от общите калории на бара.

Сушени плодове
Сушените плодове имат много високо съдържание на захар. Проверете дали сушените плодове, които ядете нямат допълнително добавена захар.

Масла от ядки
Маслата от ядки, като фъстъчено масло, например, могат да имат добавена захар. Проверете етикета и се уверете, че нямат допълнително добавена.

Овесена каша
Захарта в овкусената овесена каша може да неутрализира здравните ѝ ползи. Така че, ако сте фен на овесена каша и тя работи за вас, просто се уверете, че единствената съставка е „овесена каша“.

 

Автор: Sherice kardon

Източник: http://blogs.naturalnews.com/8-foods-hidden-sugar-bombs/

Напиши коментар

Добави обява

×
×