(NaturalNews)

Боровинките са известни като една от суперхраните, ценени от здравни експерти. Въпреки че е важно да се помни, че яденето на една добре балансирана диета е ключът към доброто здраве, има няколко храни, които са показали, че имат особено обещаващи ползи за здравето. Често, тези суперхрани имат особено висока степен на полезни компоненти, които са оптимални в осигуряването на добро здраве.

Боровинките оглавяват списъка

Макар че в списъка на суперхраните има доста вкусни и питателни храни, боровинките непрекъснато оглавяват списъците от такова естество. Не само, че са вкусни и удобни за ядене, техните антиоксидантни качества ги правят звездна съставка в диетата на всеки, който е загрижен за своето оптимално здраве. Антиоксидантите, съдържащи се в тези плодове са известни, че помагат на клетките в цялото тялото да се борят с болести.

Новаторско проучване

Докато проучванията в миналото са показали положителна връзка между боровинки и понижен риск от сърдечни заболявания, понякога е трудно да се разбере кои храни в диетата са действително тези, които водят до тези положителни резултати. За да се справят с този проблем, изследователи в Мейн са решили да предприемат по-различен подход.

Изследване на затлъстели плъхове

Изследователите от Университета на Мейн са знаели, че затлъстелите плъхове показват много от същите здравни проблеми, каквито показват хората с наднормено тегло. Тази колекция от симптоми, често известни като метаболитен синдром, включва възпаление, висок холестерол, резистентност към инсулин, високо кръвно налягане и артерии и вени, които имат намалена еластичност. Това състояние увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечно заболяване.

Тъй като хранителните навици на лабораторните плъхове са в състояние да се контролират по-добре, те са идеалното средство за проследяване на промените, причинени от яденето на боровинки. Затлъстелите плъховете са били разделени на две групи, за да може да се наблюдава по-добре въздействието от техните хранителни навици. Изследователите хранели едната група с това, което се приравнява на една чаша диви боровинки, докато другата група не получава боровинки. Проучването е продължило в продължение на осем седмици.

Значителни резултати само след осем седмици

Само след осем седмици изследователите забелязват значително подобрение в лекотата, с която вените на плъховете, хранени с боровинки, се разширяват и свиват. Тази еластичност е помогнала за понижаване на кръвното налягане на плъховете. Изследователите отбелязват, че антиоксидантите, намиращи се в боровинките, са причина за намаляване на възпалението и в крайна сметка, обръщат опустошителните последици от метаболитния синдром.

Изследвания като това подчертават необходимостта от ядене на храна, която е богата на пълни с хранителни вещества храни. В допълнение към доброто здраве в настоящето, такава диета може да помогне да се гарантира добро здраве и за в бъдеще.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *