Ако никога не сте чували на бромелаин преди да сте прочели тази статия, не се притеснявайте – шансовете са, че не сте сами! Дори и да не е добре познат (поне в по-голямата част на САЩ), този ензим има дълга история на употреба като лекарствен продукт и доказан опит за лечение на редица заболявания.
Бромелаинът е всъщност един от активните ензими в ананаса. Той е бил използван от местните хавайци и от някои южноамериканци от стотици години, като част от техните лечебни традиции. Ананасът е богат източник на витамини В1 и С, калий и магнезий – но повечето учени вярват, че бромелаинът е този, който прави ананаса такава мощна медицина.

Прочетете, за да разберете повече за здравните ползи от този невероятен ензим!

Бори се с рак

Една от най-невероятните ползи от бромелаин е способността му да се бори с някои форми на рак. По-рано тази година проучване, публикувано в списание Anticancer Drugs, търси да разкрие ползите от този ензим за възможно лечение на рядко срещан рак, наречен злокачествен перитонеален мезотелиом, форма на рак на белия дроб, причинени от излагане на азбест. Установено е, че бромелаин значително увеличава темповете на смърт на раковите клетки и се надяваме да продължат изследванията, с оглед разработване на ново противораково лечение.

Подобрява храносмилането

Бромелаинът е ензим, специално предназначен за храносмилане на протеини, така че не е изненадващо, че той може значително да помогне на храносмилателния тракт в разграждането на храна  и по-ефективно усвояване на хранителните вещества. Това, плюс противовъзпалителните свойства на бромелаин, го правят добро средство за редица нарушения в храносмилането, включително болест на Крон, възпалително заболяване на червата (IBD), улцерозен колит, диспепсия и др.

Ускорява времето за възстановяване

По-рано тази година изследователи, разглеждащи ефектите на бромелаин относно времето за възстановяване след операция, са го прилагали на участниците в проучването. Участниците са  преминали през вадене на кътник, орална хирургия, която обикновено може да донесе със себе си болка, подуване и възможността за инфекция. Въпреки това е установено, че участниците, които са лекувани с бромелаин изпитват по-малко оток, зачервяване и дискомфорт от контролната група. Изследователят вярва, че това се дължи главно на невероятните противовъзпалителни свойства на бромелаина.

Лекува алергии и астма

В миналогодишно издание на Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine е публикувано проучване относно здравните ползи, които могат да бъдат извлечени от бромелаин при дихателни проблеми, като алергии и астма. Установено е, че когато са изследвани мишки с тези проблеми, лечението с бромелаин помага да се намали чувствителността към алергени (което може да предизвика астматичен пристъп) и значително подобрява имунния отговор.

Намалява симптомите на артрит

Със своите добре установени противовъзпалителни свойства не е изненадващо, че бромелаин помага за лечение на артрит. В проучване през миналата зима, на участници с остеоартрит са давани по две таблетки бромелаин от 650 мг 2-3 пъти на ден. Болката намаляла между 50-60%!

Така че от сега нататък не се притеснявайте да похапвате пресен ананас за десерт. Той съдържа витамини, минерали и невероятния бромелаин. Това е десерт, който всъщност е добър за вас!

Автор: Sandeep Godiyal

Източник: http://blogs.naturalnews.com/bromelain-powerful-tonic-health/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *