Вземете две естествени средства – бъз и ехинацея – и двете от които са се доказали с лечебните си способности и ги смесете. Резултатът е мощна терапевтична комбинация. Това е заключението на ново проучване, проведено в Чехия. Това е положителна новина за тези, които търсят естествени, безопасни лекарства за заболявания като настинки, грип и респираторни инфекции.

Билката ехинацея (Echinacea purpurea) е била дълго време традиционно средство за защита при индианците. Тя се превръща в уважавано лечение на настинки и инфекции преди появата на антибиотиците и остава и до днес естествен начин за лечение.

Бъз (Sambucis nigra L.) – отдавна е известно, че има много антивирусни и антибактериални свойства: той е бил документиран като лечебна съставка от времето на древните гърци и е основна съставка за безброй тинктури и екстракти в средновековна Европа. Скорошно проучване показа, че формула с филтрирана мембрана на бъза, наречена Рубини (произведени от италианската фирма Iprona AG) е ефективна срещу грип A и B, както и различни бактерии, които предизвикват вторични инфекции на гръдния кош.

Но сега учените изследват как тези две естествени съставки, със своята дълга история като лечебни сили, могат да работят в комбинация. Чешко проучване е установило, че комбинацията от бъз и ехинацея може да бъде по-ефективна от Tamiflu и други подобни средства за лечение на грип. 473 пациенти са били участници – всички са били в ранен стадии на грип, като са имали симптоми само 48 часа преди началото на лечението. Една група от индивиди получили Tamiflu в продължение на пет дни и плацебо в продължение на още пет дни. Друга група получили комбинация от бъз и ехинацея за всички десет дни.

Какво са открили чешките изследователи? След десет дни тези, които са приемали бъз и ехинацея, са показали  по-добри резултати, отколкото от прием на Tamiflu / плацебо средство за защита. Малко над 90 процента от групата на бъз и ехинацея смес показали пълно възстановяване, в сравнение с по-малко от 85 процента от групата, които взимали комбинацията плацебо и Tamiflu. Освен това, има много по-малко странични ефекти – като гадене и повръщане – сред тези, които са получили от напитката с бъз и ехинацея.

Други скорошни проучвания, фокусирани върху силата на комбинацията бъз и ехинацея са показали, че тя е ефективна и по редица други фронтове. Екстракт от ехинацея/бъз се използвал върху ембриони на пиле срещу H9N2. И едно проучване, включващо хора с инфекции на горните дихателни пътища, показало, че бъз и ехинацея екстракти имат забележителни лечебни свойства – и са безопасни за бременни жени.

Тъй като ние продължаваме да търсим алтернативни лечения, то без съмнение ще открием още повече за лечебните сили на натуралните съставки. Разбира се, бъзът е доказан за лечение на редица заболявания на дихателните пътища. Но неговата забележителна активност, когато се комбинира с ехинацея, му дава дори по-голяма сила.

 

Автор: Carl Thompson

Източник: http://blogs.naturalnews.com/elderberry-echinacea-double-healing-power/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *