(NaturalNews)

„Витамин Е“ е общо понятие за група от осем мастноразтворими съединения, които се откриват в широка гама от цели храни. Тези съединения, от които алфа-Токоферол е най-биологично активен, имат голям брой функции в тялото. Тази статия разглежда по-отблизо тези функции и предоставя информация за това от колко витамини се нуждаят телата ни ежедневно.

Антиоксидантни свойства

Подобно на витамините А и С, витамин Е е важен антиоксидант, чиято основна роля в тялото е да го изчиства от свободни радикали. Свободните радикали (които са образувани от замърсяване на въздуха и водата, цигарен дим, радиация и консумация на преработени храни) са лоши атоми или атомни групи, които са загубили най-малко един електрон, принуждавайки се да крадат електрони от съседните молекули, с надеждата да се стабилизират. Не е изненада, че това причинява хаос в тялото. Всъщност, неовладяната активност на свободните радикали е водеща причина за ускорено стареене, както и дегенеративни заболявания като рак, артрит, болест на Алцхаймер и катаракта. Тъй като витамин Е може да неутрализира тези свободни радикали, той може да помогне за предотвратяване на тези сериозни заболявания, като същевременно гарантира, че нашата кожа остава гладка и сияйна (ето защо витамин E се добавя в толкова много продукти за грижа за кожата).

Укрепва сърдечно-съдовата система

Витамин E играе голяма  роля в нашата сърдечно-съдова система. Първо, той подпомага образуването на червените кръвни клетки, като гарантира, че нашите тъкани получават достатъчно кислород (който от своя страна, ни пази от анемия). Второ, той изтънява кръвта чрез разширяване на кръвоносните ни съдове, предотвратявайки слепване на нашите тромбоцити и образуване на съсиреци. Трето, предпазва от окисляване  „лошия“ LDL холестерол, което предотвратява запушване на артериите. Поради тези причини, високи нива на витамин Е в организма са свързани с намаляване на нефатални инфаркти и инсулти при пациенти. Витамин Е  също намалява  усложнения, свързани с диабет.

Поддържа клетъчната функция

Подобно на повечето други витамини, особено витамините B, витамин E помага за поддържане на клетъчната функция. Например, витамин Е може да подпомогне клетъчната диференциация – процес на превръщане на общи клетки в специфични видове клетки, от които се нуждаят телата ни, водейки до подобрена клетъчна комуникация. Разбира се, правилната комуникация на клетките е от съществено значение, ако искаме нашите органи да поддържат правилна функция на имунната система, да лекуват увредените тъкани и да изпълняват правилно безброй други задачи. Освен това, витамин E се свързва с генната регулация, което означава, че помага за работата и производството на някои ензими, протеини и хормони в тялото ни.

От колко витамин E се нуждаем?

Според официални източници, препоръчителният дневен прием на витамин Е е 15 милиграма (22.4 международни единици) за мъже и жени над 14-годишна възраст. Най-високият безопасен прием на витамин E за възрастни е 1500 международни единици на ден за естествени (т.е. базирани на храна) форми на витамин E, и 1000 международни единици на ден за синтетични форми на витамин E. Надхвърлянето на тези нива може да доведе до прекомерно кървене, произтичащо от антикоагулантните ефекти на витамина.

Недостигът на витамин E не е нещо, от което трябва да се притесняват повечето от нас, тъй като се съдържа в голям брой храни. Особено добри източници на витамин Е включват масло от пшеничен зародиш, слънчогледово семе, бадеми, шафраново масло, лешници, фъстъци, спанак и броколи.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Витамин E: стимулиращ кожата антиоксидант, който играе много роли в тялото”
  1. Колкото е по-възрастен човек, толкова повече нужда има от този витамин. В момента пак го приемам по 500 дневно, но ефектът е налице. Трябва обаче да обясните, че е мастноразтворим и се приема по време на хранене или веднага след това. Статията ми хареса!

Напиши коментар

Добави обява

×
×