шуслерови-соли

Не е ли полезно да знаете, че в нашия забързан и все по-сложен свят на претоварване с информация, отразяваща се на решенията ни, можем да открием някои прости средства за защита, които да ни помогнат за клетъчния ни баланс? Нека да погледнем в този прост, но съвършен свят на тъканни соли, известни още като 12-клетъчни соли:
1. (Калциум флуоратум D12, Calcium fluoratum D12) – сол на еластичната съединителна тъкан
2. (Калциум фосфорикум D6, Calcium phosphoricum D6) – сол на здравите кости и зъби
3. (Ферум фосфорикум D12, Ferrum phosphoricum D12) – сол за имунната система
4. (Калиум хлоратум D6, Kalium chloratum D6) – сол на лигавиците
5. (Калиум фосфорикум D6, Kalium phosphoricum D6) – сол на нервната система и психиката
6. (Калиум сулфурикум D6, Kalium sulfuricum D6) – сол за хронични възпаления
7. (Магнезиум фосфорикум D6, Magnesium phosphoricum D6) – сол при спазми, крампи и болки
8. (Натриум хлоратум D6, Natrium chloratum D6) – солта за балансиране на течностите и солите
9. (Натриум фосфорикум D6, Natrium phosphoricum D6) – сол на обмяната на веществата
10. (Натриум сулфурикум D6, Natrium sulfuricum D6) – сол за детоксикация
11. (Силицея D12, Silicea D12) – сол за кожата, косата и ноктите
12. (Калциум сулфурикум D6, Calcium sulfuricum D6) – сол при гнойни процеси в организма

Тъканните соли принадлежат към един клон на медицината, известен като биохимия, който е бил разработен в края на 19-ти век от д-р Вилхелм Хенрих Шуслер.
Д-р Шуслер е изследвал кремирани човешки тела и е установил, че тези 12 тъканни соли, съставлявали по-голямата част от останките. Той ги признава като материална база на органите на тялото и също така е идентифицирал 12 тъканни соли във всяка човешка клетка.
От тази констатация той теоретизира, че 12 -те тъканни соли са отговорни за хармоничното функциониране на човешкия организъм и ако една или повече от тях е в дефицит в нашите клетки, то нормалната клетъчна функция или клетъчен метаболизъм ще бъде нарушен. Ако този биохимичен дисбаланс не се лекува за дълъг период от време, ще доведе до хронични състояния и заболявания.

И така, какво точно са тъканните соли и как работят те?
Тези лечебни соли са получени от неорганични минерални вещества, като тези, които съставляват Земята и нейните почви и могат да бъдат извлечени от растения.
Терапията със солите, също като хомеопатията, не се основава на научни изследвания, а по-скоро на наблюдения и „доказвания“. Доказвания са анекдотични доказателства, събрани от доброволци. Този метод на тестване на ефективността на средствата за защита се използва от Самуел Ханеман, немският лекар, който създава хомеопатията в 1790-те години. В областта на хомеопатията, терапията с тъканни соли се счита за сестрина терапия на хомеопатията.

Тъканните соли са направени във вид на хапчета, следвайки принципите на хомеопатията, при които изключително активната съставка се разрежда. Въпреки, че тези хапчета са изключително разредени, практикуващите вярват, че те  са доста мощни. Някои лекари съветват хората да вземат тъканни соли само по препоръка на хомеопатичен лекар. Тъканните соли не са предназначени за цялостно лечение, особено ако лечението е за нещо хронично или специфично, а по-скоро като подкрепа за клетъчен баланс.

Имат ли тъканните соли някакви странични ефекти?
Поради изключително разреденото естеството на хапчетата на тъканни соли, страничните ефекти са малко вероятни. Традиционно обучените лекари ще ги смятат за плацебо.

Тъканните соли могат да бъдат взети поотделно или в комбинации от обикновено две или три различни тъканни соли. След тежко или продължително заболяване доста често тялото е обедняло на повече от една тъкан сол, така че не е необичайно да се наложи да се вземат няколко. Няма нищо лошо в приемането на повече от една едновременно, тъй като тялото изхвърля всеки излишък. Докато обикновено няма никакви странични ефекти, симптомите могат да се влошат за кратък период от време, тъй като солта влиза в сила.

Важно е да се спрете тук и да се подчертае, че ако не се идентифицират основните причини или емоциите, причина за физическия дисбаланс, тогава солите или всяко друго средство, няма да предостави дългосрочно решение. И все пак, ако основната причина е идентифицирана и процеса на самолечение започне, тъканните соли биха помогнали в подкрепа на този процес, докато тялото може да го прави само.

Кратък преглед на това как 12-те соли обикновено се използват:

Калциум флуоратум

Функция: изгражда еластични тъкани на кожата, мускулите и кръвоносните съдове, присъства в емайла на зъбите и на повърхността на костите.
Употреба: мускулна слабост, лоша циркулация, гниене на зъбите, лошо състояние на зъбния емайл, напукана кожа, повредени сухожилия, лигаменти, разширени вени, запек, болки в гърба, екзема, хемороиди, кървящи венци и хроничен синузит. Също така помага за предотвратяване и намаляване на стрии.

Калциум фосфорикум

Функция: подпомага образуването на нови кръвни клетки и в храносмилането, присъства в костите, зъбите, съединителната тъкан и храносмилателни сокове.

Приложение: лошо храносмилане, понижена костна плътност, кариеси, лоша циркулация, измръзване, изтръпване, мускулни спазми, възпалени сливици, носни полипи, умора и отслабване на организма.

Калциум сулфурикум
Функция: пречиства кръвта, подпомага черния дроб при отстраняването на отпадните продукти.
Употреба: кожни проблеми, акне, абсцеси, язви в устата, циреи, бавно зарастващи рани, предно главоболие, невралгия и катар.

Ферум фосфорикум
Функция: пренася кислорода в организма и укрепва стените на кръвоносните съдове.
Употреба: респираторни проблеми, кървене, анемия, тежка менструация, пулсиращо главоболие, треска и грип, болки в гърлото, възпаления, задръстванията, мускулни щамове и навяхвания, висока температура, ускорен пулс и ревматизъм.

Калиум хлоратум
Функция: подхранва кръвта.
Употреба: дихателни проблеми, включително кашлица, трескави настинки, бронхит, възпаление на сливиците, хрема и хрипове, подуване на лимфните възли, ревматизъм, екзема и храносмилателни разстройства.

Калиум фосфорикум
Функция: подхранва нервите, присъстващи в мозъчните клетки и нервните тъкани, антисептик.
Употреба: проблеми на нервната система, включително нервно напрежение, лошо храносмилане или главоболие, стрес, тревожност и безпокойство, депресия, безсъние, умствена и физическа преумора, слаба памет и концентрация, лош дъх и херпес зостер.

Калиум сулфурикум
Функция: снабдява с кислород клетките и тъканите на тялото.
Употреба: проблеми с кожата, косата, скалпа и ноктите, катар, горещи вълни, втрисане, болки в крайниците и микоза. Може да се използва със силициев диоксид за лечение на чупливи нокти и тънка коса.

Магнезиум фосфорикум
Функция: анти-спастичен, осигурява плавно движение на мускулите.
Употреба: спазми, облекчаване на остра болка, метеоризъм, хълцане, главоболие с пробождаща болка, ниска консумация на енергия и невралгия. За бързи резултати, може да се разтвори в гореща (но не вряла) вода.

Натриум хлоратум
Функция: метаболизъм на вода и овлажняване на тъканите, подпомага функцията на жлезите и храносмилането.
Употреба: сухота или прекомерна влага във всяка част на тялото, настинки с хрема и кихане, сухи устни, сърбеж по кожата и очите, сенна треска, загуба на вкус или мирис, главоболие със запек, диария, жажда, желание за солени храни, лошо качество на съня, умора и чувство на безнадеждност.

Натриум фосфорикум 
Функция: Неутрализира киселината в организма и помага за усвояването на мастни киселини, помага да се регулира функцията на черния дроб и жлъчния мехур.
Употреба: киселинност, стомашно разстройство, киселини в стомаха, колики, подагра, нарушено храносмилане и други стомашни проблеми, ревматични болки и скованост, подуване на ставите, миризливи крака или телесна миризма, жълтеница, гадене и холестерол.

Натриум сулфурикум
Функция: елиминира излишната вода и помага за поддържането здравето на черния дроб и жлъчния мехур.
Употреба: за задържане на вода, грип, проблеми на черния дроб и жлъчния мехур, включително жълтеница, хепатит, храносмилателни разтройства, гадене, горчив вкус в устата и ревматизъм.

Силицея 
Предназначение: за почистване и детоксикатор, присъства в кръвта, кожата, ноктите, косата, костите, съединителната тъкан и лигавиците.
Употреба: пъпки, петна, циреи, абсцеси и всякакъв друг вид състояние на кожата с нагнояване, напукване, чупливост или разделяне на ноктите, нарушения на жлезите, неволеви потрепвания на очите или лицевите мускули, стрес, ревматични болки.

Внимание: тъй като един от ефектите е да се насърчи експулсиране на чужди вещества от организма, Силицеята не трябва да се използва за дълги периоди от време.

Клетъчните соли се намират във всяка човешка клетка. Имаме нужда от всяка една от тях за пълен клетъчен метаболизъм. Ако една или повече от клетъчните соли са в дефицит в нашите клетки, възникват биохимични дисбаланси, което води до хронични състояния. Тъканните соли не предизвикват сериозни нежелани реакции, въпреки че е добре да се знае за какво точно се взимат. Работата по отношение на базисните и емоционални причини за всеки дисбаланс винаги е добро място за начало и ако не сте сигурни коя тъканна сол в действителност е необходима, комбинация от всички 12 за кратко време, може просто да подпомогне тялото в стремежа му към самолечение.

Автор: Teya Skae

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×