Куркумата и черният пипер са забележителни със своите самостоятелни ползи за здравето. Но когато се комбинират, това динамично дуо се превръща в сила на изцелението.

Куркумата (Curcuma longa) съдържа значителни количества от растителното съединение куркумин. Този фитохимикал е силен антиоксидант, който също може да се похвали, че може да се бори с възпаление, бактерии и гъбички. Но тази ярко жълта подправка има един недостатък – тялото не може да я усвои добре, като повечето количество куркумин се елиминира.

Междувременно черният пипер (Piper nigrum) е богат на пиперин, биоактивно съединение, което придава на тази подправка характерната му пикантност. Пиперинът е подобен на алкалоида капсаицин, който присъства в чилито на прах и лютия червен пипер. Доказано е, че този фитохимикал помага при гадене, главоболие, лошо храносмилане и възпаление.

Но най-забележителното качество на пиперина се крие в способността му да подобрява усвояването на куркумин от тялото. Добавянето на черен пипер към куркума може да смекчи лошото усвояване на куркумин в кръвта. Според изследване, едновременната консумация на C. longa с P. nigrum значително подобрява усвояването на куркумин от тялото.

Проучване, публикувано в списание Planta Medica, разкрива това. Изследователи от Индия проучват как куркуминът самостоятелно и пиперин-куркумин в тандем се абсорбират в животински и човешки модели. Според проучването, добавянето на 20 милиграма пиперин към два грама куркумин значително повишава усвояването на последния.

При плъхове, на които е даван както пиперин, така и куркумин, бионаличността на последния се увеличава с цели 154 процента. Междувременно, бионаличността на куркумин при хората се е увеличила с 2000 процента, когато е допълнен с пиперин.

Има две преобладаващи теории, обясняващи този феномен, както е очертано от две отделни проучвания. Първата теория е в проучване, публикувано в Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. Според статията пиперинът може да улесни преминаването на куркумин през чревната стена в кръвния поток.

Междувременно проучване от февруари 1986 г. в Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics предполага, че пиперинът може да инхибира разграждането на куркумин в черния дроб. Това, от своя страна, повишава количеството куркумин, влизащо в кръвния поток, което води до ползи за здравето.

Как най-добре да се насладите на невероятните ползи за здравето от куркума и черен пипер

Ето няколко примера за това как можете да комбинирате куркума и черен пипер:

  • Сварете чай, като варите куркума на прах и черен пипер във вода за около 10 минути. Можете да подобрите вкуса му, като добавите щипка мед или лимон.
  • Създайте паста, като смесите куркума на прах с малко количество черен пипер и вода или масло, за да образувате гъста консистенция. Нанесете тази паста локално върху области, в които изпитвате болка, като стави или мускули, и нежно я масажирайте в кожата. Оставете го за известно време, преди да изплакнете.
  • Потърсете добавки, които съдържат както екстракт от куркума (куркумин), така и екстракт от черен пипер (пиперин).

Важно е да се отбележи, че въпреки че куркумата и черният пипер са изследвани за техните потенциални противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, индивидуалните реакции може да варират. Винаги е добра идея да се консултирате с лекар по естествено здраве, преди да започнете нов режим на добавка, особено ако имате основни здравословни проблеми или приемате лекарства.

Автор:  Olivia Cook

Източник: www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *