(NaturalNews)

Не мога да ви кажа колко много хора са ми казвали, че протоколът „детоксикация“ ги кара да се чувстват изключително зле. Те вземат добавки за детоксикация, хапчета или тинктури, и в рамките на няколко часа страдат от замаяност, диария, втрисане или дори повръщане. Тези симптоми варират от леки до тежки, в зависимост от лицето, и от това, какво са използвали. Такива са последиците на това, което наричам „добавки за екстремна детоксикация“, които изглежда са били проектирани да предизвикват толкова страдание, колкото е възможно, като всичко това се обяснява като „лечебна криза“.

Винаги съм имал проблем с идеята, че такива симптоми рутинно се обясняват като лечебна криза; като че трябва да страдате, преди да можете да се излекувате. В тази статия, която трябва да прочетете, ще разбуля митовете за детоксикация и ще разкрия защо много хора страдат от такова екстремно заболяване по време на детоксикацията. Също така ще ви науча как да се детоксикирате безопасно и да се измъкнете от сериозните рискове за здравето, намерени в екстремните протоколи на детоксикация.

Също така, призовавам всеки, който чете това и обмисля детоксикация на черния дроб, бъбреците или детоксикация от тежки метали да упражнява такава дейност само под надзора на лицензиран натуропат или доктор по интегративна медицина M.D., който може да ви напътства с персонализиран протокол, който е правилен за вас. Не „импровизирайте“ без да сте подготвени, когато става въпрос за сериозна агресивна детоксикация.

Основи на Детокса: Черният дроб изхвърля токсините в тънкото черво

За да се разбере защо една екстремна детоксикация може да накара хората да се чувстват толкова болни, първо трябва да се разбере, как наистина работи детоксикацията. Това е опростено обяснение, но основите са правилни: Вашият черен дроб филтрира токсините от кръвта, включително фармацевтични продукти, тежки метали, амоняк и химикали.

След това вашият черен дроб изхвърля тези токсини в горната част на стомашно-чревния тракт, като част от жлъчна смес използвана за храносмилането. Важно е да се отбележи, че това въвежда тези токсини отново в храносмилателната система, където бързо могат да бъдат реабсорбирани през чревните стени и да причинят остра токсичност, като всъщност се „отравяте наново“ с абсолютно същите токсини, които черният ви дроб е извлякъл от кръвта ви.

(Забележка: Вашите бъбреци също отстраняват много токсини и ги отмиват от тялото чрез урината. Ето защо бъбречната функция е толкова важна за вашето здраве. Между другото, тежките метали кадмий и живак причиняват тежки увреждания на бъбреците.)

Ако по същото това време, когато вашият черен дроб изхвърля токсините във стомашно-чревния тракт, ядете холистична диета с цели храни, фибрите ще са склонни да уловят тези токсини в капан, като в крайна сметка ще ги транспортират извън тялото чрез изхожданията. Но ако не ядете никакви фибри – например сте на „постене със сок“ или „прочистване със сок“ – тогава имате потенциално голям проблем: Вие няма да имате фибри за улавяне на токсините, които черния ви дроб изхвърля в малките черва! Така че тези токсини се реабсорбират обратно през вашите чревни стени и в кръвта.

Също така съм направил пионерски изследвания в хранителната наука за идентифицирането на това, кои натурални храни могат да абсорбират хранителни тежки метали. Ягодите се свързват естествено с хранителния живак. Тук можете да прочетете моята статия на английски.

Всичко това помага да се обясни защо пиенето само на сок без фибри (т.е. „детокс със сокоизтискване“) по време на агресивна детоксикация с добавки, може да бъде катастрофално. Ако не ядете фибри по време на детоксикация, това което наистина правите, е:

1) Събирате всички тежки метали, токсини и отрови от клетките, тъканите и органите на тялото ви.

2) Концентрирате ги в черния дроб (и жлъчката).

3) Изхвърляте ги обратно в тънките черва наведнъж, където могат да причинят остра токсичност и отравяне.

Всичко това става дори по-лошо, когато добавките за детоксикация, които приемате са по-ефективни при издърпване на токсините от тъканите на организма ви, защото тогава черния дроб концентрира повече тежки метали в жлъчката и ги изхвърля в червата. В резултат на това тялото ви концентрира токсините, като ги прави още по-опасни, отколкото са били преди.

Гладуването със сок без фибри, докато приемате добавки за детоксикация може да бъде една наистина лоша идея

Това, което прави всичко това по-лошо е фактът, че много протоколи за детоксикация изискват да се пият само сокове без фибри, като сок от пшенична трева, сок от целина, сок от моркови и т.н., докато в същото време приемате добавки за агресивна детоксикация. Липсата на токсини в тези сокове означава, че много от токсините, изведени от кръвта чрез черния дроб, ще се абсорбират в стомашно-чревния тракт, вероятно в силно опасни концентрации.


След като диарията и спазмите най-накрая престанат, хората често казват: „Сега се чувствам много по-добре! Детоксикацията работи!“ С изключение на факта, че всеки се чувства по-добре след като диарията спре. Да се почувстваш по-добре, след като направиш така че да се разболееш, не е точно моята дефиниция да стана по-здрав.

Разбира се, като част от дневния хранителен прием, изцеждането на сок може да бъде изключително лековито. Аз съм привърженик от дълго време на ежедневното изцеждане на сок или дори краткосрочни пости със сок, но по дефиниция изцеждането на сок е диета без фибри, и затова не трябва да се използва в съчетание с агресивни добавки, които ще увеличат натоварването от токсини в стомашно-чревния тракт.

С други думи:

* Ако изцеждате сок, не приемайте агресивни добавки за детоксикация по едно и също време.
* Ако приемате добавки за детоксикация, се уверете, че  ядете цели храни с изобилие от естествени фибри.

Понякога усещането като че ли сте отровени означава, че всъщност сте отровени

Смятам за изключително жалко, казването на хората, извършващи детоксикация, които страдат от екстремни симптоми, че на практика тези симптоми са „ДОБРИ!“

Понякога това просто не е вярно. На много от участниците в духовните пътувания в хижата за изпотяване на Джеймс Артър Рей също бе казано, че тяхното екстремно обезводняване и халюцинации са „добри“, но се оказа, че са били на прага на смъртта. Всъщност, трима души са загинали в тези преживявания, а Джеймс Рей бе осъден за убийство по непредпазливост. (Той е бил освободен от затвора миналата година.)

Дори, след като са били на прага на смъртта, на тези хора е казвано, че техните симптоми са част от „духовното пътуване“, от което ще изплуват като по-силни хора. Това е почти идентично със съобщението за екстремна детоксикация, казвано на много практикуващи, в което дори сериозно заболяване се извинява като част от лечебното пътуване.

С разглеждането на този въпрос по-отблизо през годините, съм стигнал до заключението, че индустрията за добавки за детоксикация е в тревожно състояние на отричане за безопасността на своите по-агресивни продукти. Може би затова FDA забрани каскара саграда през 2002 г. за използване в слабителни продукти (но тя все още се използва законно в билкови добавки).

Въпреки, че звучи странно, клиентите на добавки за екстремна детоксикация, направени с каскара саграда, всъщност са учени, че диарията е знак за излекуване и следователно е нещо, което трябва да се търси, след като се приемат добавки за детоксикация.

Изобщо не съм съгласен с това: диарията никога не е знак за добро здраве и премахването на токсини от тялото, никога не трябва да включва екстремно страдание, загуба на хранителни вещества или вида на обезводняване и спазми, които идват с диарията.

Не трябва да се вярва на никой, който ви казва, че детоксикацията трябва да боли, за да бъде ефективна.

Пропуснете екстремните добавки и се детоксикирайте с истинска храна

Колкото по-дълго изследвам индустрията за детоксикация, толкова по-уверен ставам в основната идея, че ежедневният ви начин на хранене е единствената Детоксикация, от която се нуждаете.

С други думи, всеки хранителен продукт, който ядете всеки ден, трябва да бъде част от начин на живот за прочистване и отстраняване на токсини. Разбира се, моето виждане по този въпрос се е развило през годините, и днес вече не вярвам, че трябва да страдаме чрез режими на „детоксикация“, за да изпитваме продължително здраве. Една здравословна диета с цели храни, която е богата на пресни плодове, зеленчуци и обилно количество чиста вода е сама по себе си „ежедневна детоксикация.“

Истината е, че ежедневната ви диета или помага да елиминирате токсините или да натрупвате токсини, в зависимост от това, което ядете. Една диета с преработени храни и замърсени добавки ще повиши вашата токсична тежест, докато диета от пресни цели храни, естествено и автоматично ще елиминира токсините.

Между другото, участието в редовни упражнения, които ви карат да се потите, ще увеличи значително възможностите на тялото ви да се детоксикира. Много токсини се отделят чрез потта, и това обяснява защо хората, които се упражняват редовно (или които използват сауни като терапия) са склонни да бъдат много по-здрави и по-малко токсични, отколкото тези, които никога не се потят.

Хората, които пият много течности също са склонни да бъдат по-здрави: водата помага на бъбреците да премахват токсини с висока ефективност.

Заключение: Детоксикацията никога не трябва да бъде криза

Заключението ми за всичко това? Като един от най-широко четените гласове в естествената здравна индустрия, искам да насърча всички ни да мислим по един по-трезв начин за добавките за детоксикация и преживяванията от нея. Аз съм убеден, че екстремните добавки за детоксикация всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Диарията не е лечение.


В интерес на истината, всяка чаша чиста вода, която пиете, е еликсир за „детоксикация“. Всеки стрък целина, който дъвчете и поглъщате, е храна за детоксикация. Всяка чаша прясно изцеден портокалов сок, който пиете, е детоксикираща напитка. Всяка суперхрана водорасли, която ядем, е суперхрана за „детоксикация“. Всяко упражнение, което произвежда пот, е упражнение за детоксикация, и всеки поход в природата, където сте заобиколени от дървета, е детоксикиращ поход.

Вашето тяло вече е програмирано да се детоксикира автоматично (ето защо имате черен дроб и бъбреци), така че ако включите здравословен начин на живот, тялото ви автоматично ще се детоксикира с всеки дъх, всеки удар на сърцето и всяко движение на червата.

Изцелението не трябва да боли. Ако боли, вероятно нещо не е наред с вашия подход.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Mike Adams, the Health Ranger

Превод от английски на български

By admin

3 thoughts on “Защо детоксикацията ви разболява: Статия, разкриваща опасностите от агресивната детоксикация”
  1. Хубаво е човек да се размисли и замисли,когато дълго време практикува детоксикация и няма подобрение на здравето

  2. Каква детоксикация се провежда при синдром на дразнимото черво с диария?

Напиши коментар

Добави обява

×
×