(NaturalNews)

Информацията за йодирания натриев хлорид по отношение щитовидното здраве не е съвсем вярна. Солта е жизнено необходима за живота, така че без нея не бихме били живи. Мускулите няма да функционират правилно, паметта ще се провали и сърцето няма да бие. И все пак защо солта е черната овца на храната по света?

Солта е три основни вида: каменна сол, морска сол и готварска сол, като всяка една от тези три основни вида е с различия в зависимост от източника и химическия състав.

Когато се рафинира, солта губи всички свои минерали, които нерафинираната сол притежава, подобно на състава, намиращ се в кръвта. Нерафинираната сол съдържа магнезий и калий, и двете са необходими за оптималното функциониране на тялото и за метаболизиране на натрия. Калий, магнезий и натрий са голямото трио, което работи заедно за регулиране на водния баланс на организма и управление на нервните и мускулни импулси. Казано с прости думи, колкото повече натрий ядете, толкова повече калий и магнезий ще са нужни, за да се поддържа хомеостазата. Диетите ни днес са с високо съдържание на натрий и практически лишени от другите две.

Йодираната сол не може да оправи недостига на йод

Рафинираната сол е лишена от всички свои микроелементи. След това се добавят антислепващи агенти в солта и наскоро стана задължително в много части на света, да се добавя йод. Солта също се рафинира, за да се използва като промишлен клас химикал за експлозиви и военни дела, защото това изисква само най-чистия разтвор на натриев хлорид. Част от този „чист разтвор“, след това се предава като сол за ядене.

Казва се от някои експерти, че йодирането на сол не е продуктивен начин за подобряване  нивата на йод в органите на хората, тъй като за това е нужна балансирана диета. Йодът се среща в морски храни, водорасли, яйца, зърнени закуски и зърнени храни. Въпреки това, модерните диети и преработените храни са толкова високи на натриев хлорид, че консумацията на преработени храни означава по-висок прием на сол, със или без йод. Други тайни източници на йод са лекарства и хапчета, които се използват редовно, като сиропи за кашлица, експекторанти, стероиди, сърдечни лекарства и подобни. Има само един логичен край на тази история: предозиране с йод води до метаболитни нарушения и неизправност на имунната система.

На места като Япония, някои части на Испания и други развити страни, според резултати от изследвания, хората са изложени на риск от предозиране на йод и различни заболявания, свързани с това състояние – от йодираната сол и небалансирана диета. Някои свързани здравословни проблеми включват хипертиреоидизъм и възпаление на щитовидната жлеза, което може допълнително да доведе до други симптоми като тремор, неправилен сърдечен ритъм, безсъние или нарушен сън, повишено кръвно налягане и дори тревожност и нервност.

Хранителни експерти казват, че ако на етикета на опаковката пише „натриев хлорид“, тогава това, което имате е нищо повече от рафинирана сол. Друг показател е цветът на солта. Чисто бяло би означавало рафинирана, сиво-бяло или розово, например, би означавало, нерафинирана сол. Минералите са представени от цвят. Казват, че нерафинираната сол може да съдържа 90 или повече различни микроелементи.

Правилният вид и правилното количество може да усилят вкуса и здравословността на храните. Иначе, рафинираната (и йодирана) сол е бавна отрова, също като рафинираната захар.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Nanditha Ram

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×