Морска-риба

Омега-3 мастнитe киселини са полиненаситени мазнини, открити в риба, фитопланктон и под формата на добавки. Полиненаситените мазнини, особено EPA и DHA, имат репутация заради това, че са приятелски настроени към сърцето, защото те не водят до атеросклероза, свързана с причиняване на сърдечно-съдови заболявания. Предишни изследвания са показали, че хората, консумиращи омега-3 мастни киселини намаляват риска от внезапна смърт от сърдечно-съдови заболявания. Последните изследвания показват, че те могат също така да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания чрез подобряване на липидния профил. Така че помагат ли за намаляване нивата на триглицеридите и холестерола?

Изследванията изглеждат обещаващи …

Обичайната доза, използвана в тези проучвания, варира между 900 мг на ден EPA. За да се постигне това количество, ще трябва да се консумира много риба. Следователно, обикновено се използват добавки. Поглъщането на 900 мг омега-3 мастни киселини всеки ден води до 4 процента намаление в нивата на триглицеридите след шест месеца. Средната ефективна доза, използвана в повечето проучвания, е между 2 до 4 грама и това води до средно намаляване на триглицеридите между 25 до 45 процента. Ефективността на омега – 3 мастни киселини върху триглицеридите зависи от дозата, което означава, че колкото повече омега-3 мастни киселини приемате, толкова нивата на триглицеридите ще паднат. Това работи най-добре, когато е съпроводено със здравословен хранителен режим. Освен това, хората с изключително високи нива на триглицеридите, изглежда извличат най-голяма полза от омега-3 добавки.

Въпреки че тя може да намали нивата на триглицеридите, може и леко да повиши липопротеините с ниска плътност (познати още като LDL или „лош“ холестерол). Тази промяна, обаче, е скромна и е от 3 до 10 на сто. Липопротеините с висока плътност (познати още като HDL или „добър“ холестерол), не биват засегнати от омега-3 мастни киселини, освен ако не са леко се повишени.

Колко трябва да приемате всеки ден?

Омега-3 мастни киселини са налични като добавка в аптеките. Един грам омега-3 мастна киселина добавка на ден ще доведе до намаляване на триглицеридите и ще помогне за предотвратяване на внезапна смърт от сърдечно-съдови заболявания. Около четири грама омега-3 мастни киселини обикновено се използват за намаляване на триглицеридите при хора с високи нива. Препоръчително е хората, приемащи повече от 3 грама на ден да са под надзора на лекар, тъй като високите дози на омега-3 мастни киселини понижават агрегацията на тромбоцитите, което може да предизвика кървене.

Автор:  Jordan Markuson

Източник: blogs.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *