Корен-куркума-куркумин

(NaturalNews)

Не е трудно да се намерят изследвания, които демонстрират ползите за здравето от куркумин. Проучвания показват, че този жълт на цвят куркуминоид, който е основната активна съставка в куркумата, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и когнитивен упадък. Освен това, куркуминът увеличава антиоксидантния капацитет на тялото, като му придава значителни свойства против стареене и за борба с рака.

Въпреки това, едно ново, двойно-сляпо, рандомизирано контролирано проучване, публикувано в Европейски журнал по приложна физиология през март 2015 ни дава повече причини да обичаме куркумин: Той може да помогне за намаляване на болката, свързана с мускулна треска и подпомага мускулното възстановяване на физически активни хора.

Положителни резултати

В стремежа си да определят дали куркуминът оказва влияние върху „изпълнение на скок с един крак и мускулна треска след необичайно тежко ексцентрично упражнение“, изследователите в проучването са дали на 17 мъже доброволци 2,5 грама куркумин перорално (или плацебо) два пъти дневно „2 дни преди до 3 дни след ексцентричното упражнение с един крак.“ През този пробен период, учените наблюдават болките в крайниците след тренировка, мускулно подуване и други индикатори за мускулно увреждане и възпаление. Измерванията са били направени в началото, веднага след упражненията, един ден след упражненията и два дни след упражненията.

Резултатите са били положителни: освен предизвикване на умерено до голямо намаляване на болки, причинени от клекове с един крак, седалищни разтягания и скокове от клек, добавките с куркумин също са причинили малки намаления в активността на креатин киназа (увеличени количества на креатин киназа в кръвта са свързани с мускулно увреждане). Учените дори са установили, че куркуминът подобрява изпълненията на скок с един крак на доброволците, поради противовъзпалителните си ползи.

„Пероралният куркумин вероятно намалява болката, свързана с мускулна треска с някои доказателства за повишено възстановяване на мускулната дейност,“ заключават изследователите. Въпреки това, те също така признават, че „се изисква допълнително изследване за механизмите и транслационните ефекти върху спорта или професионалното представяне.“

Прием на добавки куркумин

Ако се интересувате от вземането на куркумин като добавка, скоро ще откриете, че имате голям избор. Думата се е разпространила надълго и нашироко за този невероятен лекарствен химикал и повечето магазини за здравословни храни сега са пълни с различни марки от него.

Въпреки, че куркуминът е достъпен като самостоятелна добавка, много хора предпочитат да го вземат във форма на цяла храна, т.е., куркума. Органичната, необлъчена куркума на прах, консумирана или „както е“, или под формата на капсули, е пълна с естествено срещащ се куркумин, който може да произвежда много ползи за здравето с течение на времето. Моля, имайте предвид, че куркума и добавки с куркумин не са подходящи за бременни жени или лица с дисфункция на жлъчните пътища или камъни в жлъчката.

Автор: Michael Ravensthorpe

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

One thought on “Куркуминът намалява болките в мускулите, установява проучване”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *