(NaturalNews)

Един от най-евтините източници на омега-3 и други полезни хранителни вещества, лененото семе, беше тествано наскоро за намаляване на високо кръвно налягане.

Изследователи в Канада са извършили първото известно публикувано проучване на ленено семе за високо кръвно налягане при хора, след преглед на тестове с положително намаляване на високо кръвно при животни. Тяхното проучване с хора също показало значително намаляване на високото кръвно налягане.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията съобщава, че над 60% от хората с високо кръвно налягане в Америка използват фармацевтични лекарства за хипертония. Това са оценки, базирани на телефонни проучвания, провеждани от Система за надзор по поведенчески рисков фактор от 2005 г. до 2009 г.

Не всеки приема опасността от инфаркти и инсулти, приписвани на високото кръвно налягане. Но е по-добре да се играе на сигурно и да се предположи, че има полза от намаляване на високото кръвно налягане, което е  над 140/90.

Канадското проучване с ленено семе на хора с хипертония

Били са избрани 110 души, повечето от които са имали високо кръвно налягане, и са били диагностицирани с периферно артериално заболяване. Те се разделят на две групи. И двете групи са били инструктирани да ядат гевреци и кифли дневно, повишавайки малко консумацията в период от шест месеца.

Експерименталната група е била хранена с печени изделия с добавено смляно ленено семе, до 30 г, докато контролната група е хранена с подобни печени продукти без ленено семе.

Водещият автор на изследването е Грант Пиърс, главен изследователски директор в Болница Свети Бонифаций в Уинипег, Манитоба, Канада. Пиърс обяснява: „Контролирането на високото кръвно налягане е причина номер едно, поради която човек трябва да посети лекар в САЩ днес. Поради това, разбирането как да се намали кръвното налягане е станало предизвикателство от решаващо значение.“

След шестмесечния период, членовете на експерименталната групата със систолична (горна) граница от 140 или повече, които са били хранени с лен, имали средно намаление от 15 пункта, докато тези с диастолна  (долна) граница 90 или повече са имали средно намаление от 7.

Президентът на Американското дружество по хипертония, д-р Уилям Уайт, коментира: „Резултатите от проучването са наистина изненадващи, всъщност е трудно да си представим такива огромни намаления на кръвното налягане с ленено семе, смесено в хранителни продукти.“ Да, особено ако това заплашва фармацевтичната индустрия, печелеща от лекарствата за високо кръвно налягане.

Канадският изследовател Пиърс добавя: „Тези понижения на кръвното налягане са сред най-мощните хранителни интервенции, наблюдавани и сравними с приемането на лекарства.

Тяхното изследване е публикувано в изданието от септември 2013 на списание Хипертония.

Още причини да се възползваме от евтините решения за здравето – лененото семе

Дори ако кръвното ви налягане е нормално, лененото семе предлага няколко други ползи за здравето. Лененото семе трябва да бъде смляно в кафемелачка, след това да се консумира почти веднага.

Една или две супени лъжици, приемани с храна или вода, веднъж или два пъти дневно, ще бъдат много полезни за намаляване на високо кръвно налягане, предлагайки омега-3 и дори защита срещу радиация.

Ленените семена са растителни източници на мастни киселини, които предлагат голямо количество алфа-линоленова киселина, а не алфа-липоева киселина. Алфа-линоленовата киселина (АЛА) в лененото семе е полезен хранителен елемент не само за сърцето, но  и  за цялостното здраве.

Но трябва да се преобразува в ейкозапентаенова (ЕПА) и докозахексаенова (ДХА) киселина за оптимална асимилация на омега-3, за да противодейства на стандартните хранителни дисбаланси от омега-6/омега-3, които създават възпаление, което ни предразполага към автоимунни заболявания.

Мнозина твърдят, че процесът на преобразуване на АЛА в ЕПА и ДХА омега-3 е бавен и труден, особено с остаряването. Затова препоръчват рибено масло за по-добра асимилация на омега-3 мастна киселина, за да се предложи оптимална защита на мозъка и нервната система от невродегенеративен спад или заболяване.

Но с евтината им цена, защо да не добавите тази АЛА от ленените семена към по-скъпото рибено масло? Открито е също, че ленените семена защитават от радиация, все по-голяма заплаха в заобикалящата ни среда.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *