Омега-3-добавки-в-лъжица

Когато стресът се натрупва или тревожността Ви излезе извън контрол, вероятно вече имате няколко надеждни инструмента, които да помогнат за отстраняването на този дискомфорт. Може би ще опитате няколко йога разтягания или ще прекарате няколко минути в медитация. Това са чудесни начини за справяне, но ако наистина искате да се противопоставите на стреса и тревожността, трябва също така да обърнете внимание на диетата си.

Доказано е, че омега-3 мастните киселини, известни като DHA и EPA, понижават системното възпаление, което може да причини широк диапазон от хронични състояния, включително диабет, рак, деменция и сърдечни заболявания. Знаете ли, че тези мастни киселини могат да помогнат и при тревожност и стрес?

Когато изследователите откриха през 2011 г., че намаляването на приема на омега-3 мастни киселини при мишки причинява повишаване на стреса, те по-късно проучили връзката. Смята се, че връзката е била в основата на увреждането на способността на мозъка да произвежда мозъчни липиди, контролиращи синаптична памет, известна като ендоканабиноидна.

Изследователите решили да изпробват няколко модела на поведенчески стрес върху мишки, за да получат по-ясна картина в зависимите от ендоканабиноидните връзки, които съществуват между синаптичната пластичност и безпокойството.

Те са в състояние да докажат връзката между нивата на безпокойство и броя на ендоканабиноидите, произведени в мозъка. Това означава, че омега-3 мастните киселини, които модулират естественото производство на ендоканабиноиди на дадено лице, могат да помогнат за облекчаване на безпокойството.

Студентите, приемащи омега-3 добавки, отбелязват 20% спад в тревожността

Точно сега си мислиш „Добре де, но това са мишки. Как тези резултати се отнасят и за хората? “ Учените вече имат отговор. В проучване, публикувано в списанието „Мозък, поведение и имунитет“, изследователи от държавния университет в Охайо изучавали 68 доброволни студенти по медицина – група, която редовно изпитва голям стрес. Те са били разделени на шест различни групи, които след това са интервюирани на определени интервали от време на проучването, за да определят нивата на тревожност, депресия и стреса, които изпитвали. Половината от тази група приемали омега-3 добавки, а другата половина приемали плацебо.

Тези, които приемали добавките с омега-3, са имали 20% спад в тревогата, в сравнение с групата, приемаща плацебо и кръвните проби показали подобно понижение на циркулиращите възпалителни фактори. Това са забележителни резултати, въпреки че заслужава да се отбележи, че добавката съдържа приблизително четири до пет пъти размера на рибеното масло, което човек би извличал от яденето на сьомга всеки ден. Въпреки това, е вероятно, че яденето на повече мазни риби може да помогне да намалите общата си тревожност, стрес и възпаление в цялото тяло.

Яжте мазна риба, за да увеличите настроението си

Когато става дума за храни, които влияят на вашето настроение, мазната риба е една от най-добрите благодарение на високото съдържание на омега-3 мастни киселини. В едно финландско проучване, колкото повече риба са консумирали 4 000 участници, толкова по-малък е рискът от депресия, но също така и от самоубийствени тенденции. В друго проучване консумацията на риба е свързана с по-високо настроение. MindBodyGreen предлага да добавите две или три порции мазна риба като сьомга, херинга или сардина седмично към вашата диета.

Това е само един от многото примери за това как храненето на правилните храни – и избягването на грешните – може да окаже голямо влияние върху психичното Ви здраве. Включването на повече омега-3 мастни киселини във вашата диета е далеч по-безопасно и по-евтино от вземането на токсични хапчета и това може едновременно да повиши общото ви здраве.

 

Автор: Isabelle Z.

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *