Панкреасът е с дължина средно около 15 см. Той се намира в горната част на корема, зад черния дроб. Панкреасът извършва 2 наистина важни дейности: държи нивата на кръвната захар под контрол и помага храносмилането да се случва. Двете функции работят независимо една от друга, с малко припокриване.

Панкреасът е прикрепен към тънките черва и добавя „сок“ (храносмилателни ензими), докато храната се движи от стомаха в тънките черва. Ензимите разграждат мазнини, въглехидрати и протеини в нещо, което тялото ви може да използва. Храносмилането се подпомага 95% от панкреаса.

Останалите 5% идват от друга част на панкреаса, която изпраща хормони, за да се поддържат нивата на кръвната захар в норма.

Тези 5% от ендокринната функциия на панкреаса често получават неправилна диагноза. Така че нека да говорим за това как панкреасните хормони работят и какво можете да направите, за да ги запазите в добро състояние.

Разпръснати из панкреаса, свързани с кръвоносните съдове за удобен достъп, се намират Лангерхансовите островчета и това е мястото, където са създават и изпращат хормоните на панкреаса.

Кратък преглед: Всеки път, когато чуете думата „хормон“, става въпрос за ендокринна функция. Ендокринните жлези работят чрез излъчваотделяне на хормони в кръвния поток, където те се скитат, докато не попаднат върху клетки, в които се вписват, като ключ в ключалка.

Попадането им в рецепторите на клетките ги поставя в действие. Докато хормонът не свърши работата си, рецепторът не може да приеме повече хормони.

Липсата на добро хранене, присъствието на токсини и други подобни могат да повредят рецепторите. Опитвали ли сте се да сложите ключ в развалена ключалка? Това е, което причинява диабет тип 2. Вие създавате много инсулин, но не може да се приеме от рецептора, за да си свърши работата.

Скитникът инсулин няма къде да отиде и създава хаос. Това води до затлъстяване, високо кръвно налягане, високи нива на триглицеридите, известен още като метаболитен синдром. Синдромът може да се движи и да се превърне в диабет тип 2.

Панкреасът създава четири (за които знаем) хормона

• Инсулин
Инсулинът взима захарта от кръвта ни и я пренася в клетките, които се нуждаят от нея. Насочва създаването на гликоген (от въглехидрати) и го съхранява, най-вече в черния дроб, мускулите и мастните клетки.

Щитовидната жлеза и надбъбречните хормони могат да окажат въздействие върху панкреаса или обратно. При проучвания върху животни, например, хипертиреоидизъм намалява освобождаването на инсулин, докато при хипотиреоидизъм той се увеличава.

Глюкагон
Ако нивата на захарта в кръвта станат твърде ниски, глюкагонът е отговорен за коригиране на проблема, като освобождава гликоген от черния дроб и мускулите.

Глюкагонът също създава глюкозата, нужна на вашите клетки, помага за ремонт на увредените клетки, метаболизма на мазнините и т.н. Плюс това увеличава резервите на калий и отделя натрий, както е необходимо.

Соматостатин
Соматостатинът е като рефер за инсулин/глюкагон баланса и контролира скоростта, с която храната се абсорбира.

Когато други ендокринни хормони (на щитовидната жлеза, и т.н.) са с ниски нива, получавате по-малко соматостатин.

Твърде малко соматостатин може да наруши баланса инсулин/глюкагон, докато твърде много може да причини камъни в жлъчката, диабет и невъзможност да се справите с мазнините в храната.

Панкреасен полипептид (ПП)
Полипептид е цял куп от аминокиселини, свързани заедно, в този случай, тридесет и шест от тях.

Панкреатичният полипептид (ПП) играе роля в затлъстяването; колкото по-малко ПП имате, толкова повече ще напълнявате. Можете да увеличите ПП нивата с добро хранене и физически упражнения.

Поставяне на панкреаса в бойна форма

Първо, започнете силна витамино-минерална програма.

Всички витамини и минерали, играят важна роля в здравето на панкреаса, но две от тях играят особено важна роля.

Витамини от групата В са с огромно значение. Те дори могат да възстановят здравето на диабетици, така че бъдете сигурни, че получавате достатъчно. Алкохолът убива витамин B.

Витамин D3 също е много важен за цялата ендокринна система. Плюс това, всяка клетка в тялото ви се нуждае и използва D3. Всяка една клетка.

Магнезий. Без достатъчно магнезий тялото ви няма да произвежда достатъчно инсулин. На свой ред, без инсулин, магнезият не може да навлезе в клетките ви, за да свърши своите чудеса.

Дръжте си панкреаса си винаги в бойна форма и той ще спечели много битки за вас.

 

Автор:  Bette Dowdell

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

5 thoughts on “Панкреасът: ключов играч в доброто здраве”
    1. Не може да бъде толкова голям размер на панкреаса, това е една малка жлеза и по вероятно е 1 см и половина, а не цели 15см, вижте в енциклопедията, не заблуждавайте хората!

      1. Борискина,какво се казва в такъв случай-поне се извинете.((
        Погледнете си в линка и по -кротко.

Напиши коментар

Добави обява

×
×