(NaturalNews)

Психичното и физическо здраве са толкова тясно свързани, че за правилното лечение на заболяване в едното често се изисква да се обърне внимание на потенциално заболяване в другото. В много случаи най-ефективният начин за възстановяване на оптимално здраве на тялото и ума е да се допълнят с адаптогенни и други билки, които помагат за баланс между двете системи едновременно и естествено, без да причиняват вредни странични ефекти. Тук са изредени пет билки, които трябва да имаме, които може да са точно това, от което се нуждае тялото ви, за да се постигне оптимално психическо и физическо здраве:

1) Куркума. Куркумата, основният активен компонент на която е куркумин, е една от най-клинично изследваните билки днес, съдържаща мощни лечебни качества за ума и тялото. Основна билка за лечение както в Традиционната китайска медицина, така и в Аюрведа, куркумата притежава уникалната способност за облекчаване и дори лечение на системно възпаление, което е честа причина за много хронични и автоимунни заболявания, измъчващи хората в днешно време.

Поради естествената си способност за нормализиране на различни телесни процеси, често утежнени от стрес и други фактори на живот, куркумата се счита за една от най-мощните адаптогенни билки, които съдействат за системен баланс и улесняване на здравословен метаболизъм и усвояване на хранителни вещества. Противодействайки на тези болестотворни физични, химични и биологични стресори, куркумата може ефективно да лекува и предпазва от болести, които засягат ума и тялото.

2) Джинджифил. Често недооценен, поради неговото относително сходство като храна, джинджифилът е друга мощна лечебна билка, използвана в целия свят, за  предотвратяване и лекуване на заболявания от всякакъв вид. Някои от многото ползи на джинджифила включват способността му за успокоение на нервно или стомашно разстройство, което за някои хора може да доведе до устойчив психически тормоз и нарушаване на други телесни функции. Суров джинджифил се консумира от дълго време, заради общия му успокояващ ефект, спомагащ за насърчаване на общото изцеление и предотвратяващ болести.

Джинджифилът помага специално за подобряване на храносмилането, подпомагайки разграждането на протеини и мазнини, което от своя страна помага за предотвратяване на газове, натрупване на храна, както и други отрицателни състояния, които могат да понижат имунната функция и да задействат болести. Допълване с джинджифил също може да помогне за понижаване на кръвното налягане, да облекчи сутрешното гадене и да намали лошия холестерол.

3) Алое вера. Подобно на джинджифила, алое вера притежава невероятните способности да облекчава гадене, подобряване на храносмилането, прочистване на дебелото черво и храносмилателния тракт и поддържане на здравословно отстраняване и функция на червата. Консумирането на алое вера може да спомогне за намаляване на възпалението и подобряване на достъпа на кислород в кръвта, две ползи, които имат голямо значение за трайното здраве на много хора.

Има толкова много ползи от консумирането на алое вера, че в действителност просто добавяне на гел или сок от това мощно и сочно растение в дневния ви хранителен режим може ефективно да преодолява цял набор от физически и психически заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, артрит, бъбречни камъни, язви, високо кръвно налягане, хранителни дефицити, запек, диабет, кандида и други гъбични инфекции, кожни нарушения и рак.

4) Масло от чаено дърво. Обикновено се използва локално за лечение на различни кожни заболявания и инфекции. Маслото от чаено дърво е смятано от мнозина за „лечител чудо на природата.“ Масло за всякакви цели за изцеление, маслото от чаено дърво, което идва от дървото Мелалеука (Melaleuca), е изключително мощно антимикробно, противовъзпалително, антисептично, антивирусно, лечебно, бактерицидно, фунгицидно, инсектицидно средство, стимулираща изпотяване билка, способна да лекува много различни физически и психически заболявания.

Пиенето на чай Мелалеука, например, особено когато е смесено с други полезни билки, като розмарин, пасифлора, хибискус и женшен, може да помогне  за  успокояване на нервите, като същевременно осигурява продължително отделяне на енергия и мотивация. Добавянето само на няколко капки масло от чаено дърво в ароматен дифузер или с други етерични масла може да помогне за изчистване на белите дробове и дихателните пътища от вредно натрупване, насърчава бдителност и засилва общите чувства на здраве и благополучие.

5) Свещен босилек. Друга мощна адаптогенна билка, свещеният босилек или Тулси (Ocimum tenuiflorum), повдига настроението и духа, докато успокоява ума. Подобно на женшен и женското биле, за свещения босилек се казва, че подобрява връзката ум-тяло-дух като решава предопределящи заболявания, засягащи всяка една от тези важни човешки системи. Освен, че облекчава стреса и повишаване имунитета, свещеният босилек помага в борбата с хронично възпаление, повишава енергийните нива, насърчава яснотата на ума и мисълта и подобрява храносмилането.

Известен по-често като Тулси, свещеният босилек също е признат заради способността му да се бори с различни алергии и алергични симптоми, които често водят до чувство на „мозъчна мъгла“ и умствена неспособност. Хората, които добавят в диетата си свещен босилек, особено в съчетание с други адаптогенни билки, са установили, че са в състояние да дишат по-добре, смилат храната по-добре, мислят по-добре и като цяло се чувстват по-добре, независимо от техните специфични заболявания.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×