(NaturalNews)

Повечето хора ще се съгласят, че плевелите могат да предизвикат много щети в градината. Например, агресивни плевели като Балур и Царска трева се разпространяват бързо и задушават другата ниско растяща флора. Паразитните плевели, които зависят от домакин за препитание, като Кукувича прежда и Striga, са още по-разрушителни. След това, имаме и отровни плевели, като отровен бръшлян и отровна смрадлика, които допринасят за притеснение сред родителите с малки деца. Това са растения, които заслужават да бъдат наричани „плевели.“

Много растения, които се наричат плевели, обаче, заслужават по-малко това име. Някои от тях, като например Бяла куча лобода, съдържа силни, проникващи корени, които носят полезен азот и микроелементи от подпочвения слой към повърхността. Други растения, като тези, изброени по-долу, съдържат значителни медицински ползи – в действителност, много повече от фармацевтичните лекарства.

Глухарче

Помислете добре, преди да решите да изхвърлите последното растящо глухарче от градината си. Тези жълтоглави растения са едни от най-големите природни източници на бета-каротин (от който е направен съществения антиоксидант, витамин А) и също са богати на протеини, минерали, витамини и есенциални мастни киселини. Всяка част от растението глухарче (от корена до цветето) е ядивна и дългосрочната му консумация е свързана с подобряване на сърдечно-съдовата и чернодробна функция, храносмилателни ползи (включително за лечение на запек) и поради диуретичните му свойства, почистване на бъбреците.

Коприва

Всеки, който е бил ужилван от космите на растението коприва може лесно да разбере защо е развила репутация като нежелан плевел. В действителност, обаче, растението коприва е станция от хранителни вещества. Нейните корени и листа са богати на желязо, калций и витамини A и K, и е била използвана в Европа за лечение на стомашно-чревна слабост, недохранване, диария и безброй кожни заболявания в продължение на векове. Освен това, 1 супена лъжица от прясно изцеден сок от коприва, вземана няколко пъти на ден е показана, че елиминира пикочната киселина, продукт на протеиново разграждане, което се натрупва в тъканите и ставите, водещо до болезнени възпалителни състояния като подагра.

Репей

Репей – да, това дразнещо растение, което постоянно залепва своите извити мустаци за дрехите ни, за да разпространява семената си, е друг плевел със сърце от злато. В действителност, репеят (включително всички негови подвидове) съдържа фитохимикали, които имат антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Следователно, репеят е добър за лечение на кожни заболявания (особено акне, екзема и псориазис), сърдечно-съдови проблеми и дегенеративни заболявания като артрит и рак. Както глухарчето, репеят също подпомага храносмилането чрез стимулиране на храносмилателните секрети.

Щир

Въпреки, че Западът често се отнася с амаранта (куча лобода) като с вредителител, други държави го признават като жизненоважно зърно и листен зеленчук. Подобно на киноа и елда, зърната от щир са безглутенови, завършен протеин и фантастичен източник на фибри, желязо, мастни киселини и редица микроелементи. Редовната им консумация е показана, че намалява нивата на холестерол и кръвно налягане, стимулира имунната система и лекува множество сериозни заболявания (включително рак). Листата на амарант, които често се варят или задушават са 90 процента смилаеми, когато са варени и съдържат подобни ползи за здравето на други зеленолистни растения, като къдраво зеле (кейл), спанак и броколи.

Тученица

Тученица, наричана още тлустига, е друг лекарствен плевел, който е популярен източник на хранителни вещества в Третия свят, най-вече защото вирее в бедни почви. Според изследователи от Университета на Тексас в Сан Антонио, листата на тученица (които могат да се ядат като варени зеленчуци) съдържат повече омега-3 мастни киселини от всяко друго ядивно растение, което ги прави добри за подобряване на мозъка и сърдечно-съдовата функция. Изследователите са открили също, че тученицата съдържа между 10 и 20 пъти повече от инхибиращия рака антиоксидант мелатонин, от всеки друг тестван плод или зеленчук!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

2 thoughts on “Пет плевела, които са по-добри от фармацевтичните лекарства”
  1. добре би било тези плевели да се отглеждат от производители и да се продават ,защото аз не ги разпознавам.

    1. Щир и куча лобода са съвсем различни растения. Но и двете се готвят като лапада на зелено и са много полезни.

Напиши коментар

Добави обява

×
×