(NaturalNews)

Поради лошото монокултурно отглеждане в практиките на Агрикултурата, повечето от горния почвен слой е обеднен на основни минерали през последните 100 години. Този факт и всичките преработени храни са довели съвременния човек до минерален дефицит.

След проведено запитване на Ед Маккейб, автор на „Наситете организма си с кислород“, измежду няколко холистични лечители и хранителни учени определя реда на хранителните вещества по значение. Окончателният списък на Ед е: кислород, вода, ензими, минерали и витамини. Хранене без ензими не може да се случи, но минералите пък са по-важни от витамините, според него.

Магнезият, смятан за „царят минерал“, е замесен в над 300 метаболитни процеси. Много по-малко обсъжданият минерал калий е също жизненоважен хранителен елемент. Твърде малкият прием на този минерал води до хипокалиемия, което може да доведе до неправилен сърдечен ритъм и смърт.

Въпреки че много лекари твърдят, че процентът на хората с калиев дефицит е много малък и предупреждават срещу допълително приемане на калий, което може да предизвика също толкова опасната хиперкалиемия (твърде много калий), според Д-р Майкъл Грегер, обаче 98 процента от американците са с калиев дефицит, измерен спрямо RDA (препоръчителна дневна доза) от 4700 мг дневно. Тези дози обикновено са значително по-ниски, отколкото реалните количества необходими за оптимално здраве. В края на краищата всеизвестно е, че поддържането на неправилно хранене гарантира просперитет за производството на лекарства.

Значение на Калия

Калият е от съществено значение за сърцето, бъбреците, мускулите, нервите и храносмилателната система, за да работят нормално. Той е важен и за регулиране  баланса на течностите, киселинно-алкалния баланс на организма, както и кръвното налягане. Всяка клетка в тялото ни изисква калий, за да функционира правилно. Недостатъчно калий е свързан с високо кръвно налягане, остеопороза, камъни в бъбреците, проблеми със сърцето и инсулт.

Д-р Грегер цитира проучване от списанието на Американския колеж по кардиология, което демонстрира намаляване на риска от инсулт с прием на високи дози на калий. Той обяснява как дори по-високи нива на калий са изследвани за намаляване на болката от ревматоиден артрит, което предполага, че ниските нива на калий може да насърчат автоимунни заболявания, а по-високите нива могат да помогнат за предотвратяване на автоимунни заболявания.

Като решение за калиев дефицит Д-р Грегер предлага консумация на много зеленчуци и растителни храни. Разбира се, правилно култивирани зеленчуци, които обогатяват съдържанието на минерали в почвата. Дори и отсъствието на вредни химикали в органичните храни, не може да гарантира правилното обработване на почвата за максимални минерални добиви.

Най-добрият вариант е да си отглеждате сами плодове и зеленчуци, но ако тази опция не е възможна, закупуването на биологични продукти е по-добре, отколкото обикновени продукти. Въпреки че бананите са смятани за един от най-добрите източници на калий, няколко други са дори още по-добри.

Изненадващо, необелените печени картофи предлагат над два пъти повече от количеството на калий от бананите.

Някои природни методи за лечение на рак, включително Терапия на Герсон, лечението на Хокси, както и лечение с цезиев хлорид, използват калиеви добавки.

Но твърде много калий може да доведе до хиперкалиемия, която всъщност е доста рядко явление. Някои лекари твърдят, че не можеш да прекалиш с твърде много калий, а други твърдят, че можеш. Очевидни признаци на хиперкалиемия и на хипокалиемия са сходни: гадене, мускулна умора, спазми на крайниците, както и нарушен сърдечен ритъм.

Витамин В12 стимулира абсорбцията на калий и различни видове калиеви добавки са налични на пазара.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Paul Fassa

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *