(NaturalNews)

Чиа е вид цъфтящо растение, което дава разноцветни семена с овална форма. Тези семена, които имат неутрален вкус и хрупкава текстура, са били култивирани в продължение на векове като храна за оцеляване в родното им Мексико и Гватемала. Семената от чиа едва започват да се признават в Съединените щати. Въпреки това ексцентричната калифорнийска компания за малки уреди, Joseph Enterprises, започва да ги пуска на пазара през 1980 г. като „Chia Pets“, които са статуетки от теракота, покълващи чиа.

Войните Ацтеки са ценили семената чиа, заради техните лечебни свойства, и много от тези предполагаеми свойства се потвърждават от съвременни изследвания и в днешно време. По-долу е даден списък с ползите за здравето, приписвани на чиа семената и изследователската дейност, която ги засилва.

Богати на незаменими мастни киселини

Една порция (60 гр) семена чиа съдържа приблизително 11 грама мазнини. От тях 1 г са наситени мазнини, а останалата част се състои от есенциални полиненаситени и мононенаситени мазнини, включително омега-3 и омега-6 мастни киселини. Всъщност, според проучване, публикувано през 2005 г. в списание Nutrition Research, чиа семената са най-големите растителни източници на алфа-линоленова киселина (ALA). ALA е съществена омега-3 мастна киселина, която е известна, че предпазва от рак, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, намалява нивата на кортизол и много повече. Освен това, чиа семената и други храни, които съдържат оптимални баланси на омега-3/омега-6 са известни, че подобряват мозъчната функция, тъй като мозъците ни са изградени от същите мазнини.

Отличен източник на протеин и енергия

Според чиа експертът д-р Уейн Коутс, чиа семената се състоят от минимум 20% протеин. Това е висококачествен протеин; резултатът за аминокиселина на семената чиа е 91 от възможни 100, който засенчва десетките други пълни с протеини семена, като ленено семе. Този почти перфектен профил на аминокиселина прави семената чиа отличен „пълноценен“ източник на протеин за вегетарианци, както и мощен източник на енергия за културисти и атлети. Всъщност, според Магията на Чиа – автор Джеймс Счиър, някога чиата е била наричана „Индианска храна за бягане“, заради нейните значими, стимулиращи енергията, свойства.

Помага за лечение на диабет

Няколко изследвания са потвърдили отдавна разпространеното убеждение, че чиа семената могат да помогнат за лечение на диабет. Едно проучване от януари 2009 г., публикувано в Британския Журнал по Хранене, например, открило, че чиа може да нормализира инсулиновата резистентност при плъхове с диабет, като намалява мазнините и холестерола в кръвта им. Тези открития засилват резултатите от по-ранно проучване от 2007 г. за списание Грижа за Диабета, в което се заключава, че чиа подобрява „главни и нововъзникващи сърдечно-съдови рискови фактори при диабет тип 2“ при 20 пациенти.

Тези впечатляващи резултати често се приписват на факта, че семената от чиа образуват гел при поглъщане, което забавя разграждането на въглехидратите и позволява на храносмилателната система да обработва захарта по по-постепенен и стабилен начин.

Пълни с хранителни вещества и минерали

Според информацията, предоставена от NutritionData, 1 унция (28 грама) изсушени семена от чиа съдържат 18 процента от нашата препоръчителна дневна доза калций, 27 процента фосфор, 30 процента магнезий и различни количества цинк, мед и калий. 28 грама семена от чиа съдържат също невероятните 42 процента от нашата препоръчителна дневна доза диетични фибри, което ги прави ефективен природен лек за запек.

Чиа семената са лесни за намиране онлайн и в магазините за здравословни храни и могат да се похвалят с дълъг срок на годност. Въпреки че обикновено се ядат „както са си“, често се използват като лека закуска между отделните хранения, някои хора обичат да ги добавят към сутрешните си шейкове или зърнени закуски.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×