Стъпки за увеличаване на бионаличността на куркума в тялото

Куркумата е една от суперхраните. Тя има невероятни ползи за здравето и заради това, много хора вярват, че приемането на куркума във вид на добавка е всичко, което трябва да направят, но не е толкова просто.

За да може наистина да се абсорбира куркумата и да се увеличи нейната бионаличност в организма, трябва да се приема заедно с някои мазнини. Защо? Поради простия факт, че куркумата е мастно-разтворима храна. За да може стомахът да я поглъща и тялото да се радва на всички ползи, то тя трябва да се приема с мазнини.

Мастноразтворима означава, че куркумата се разтваря в мазнина. Без мазнини, активната съставка в куркумата, куркумин, е трудно да се поеме от стомаха, тънките черва и кръвта, където предлага най-големите си ползи.

Защо куркумата има ниска бионаличност?

Какво можете да направите, за да сте сигурни, че получавате всички ползи за здравето от куркума? Ето някои страхотни идеи за хранителни комбинации. Опитайте още днес!

1. Черен пипер:

Пиперин е ключов химикал в черния пипер. Той всъщност помага на организма да абсорбира куркумин. Това също помага да се увеличи размерът на куркумин, който тялото може да абсорбира. За да  получите ползи за здравето, просто гответе с куркума и черен пипер.

2. Добави към мазнини:

Както е посочено по-горе, щом куркумата е мастноразтворима, тя трябва да се консумира с мазнини. Опитайте смесване на куркума с масла, поръсване на мазна риба или добавяйте към маринати, които съдържат масла.

3. Смесете с кверцетин:

Кверцетинът е флавоноид, който се намира в растенията. Можете да намерите флавоноиди в  червено грозде и червени вина, също и в зелен чай, ябълки и други плодове.

Смесването с флавоноиди, наистина носи ползи за здравето. Опитайте смесване в ястия, които съдържат червен винен сос, лук или дори плодове. Можете дори да поръсите вашия зелен чай.

Важно е да се отбележи, че куркумата е всъщност много чувствителна към топлина. Около 85% от куркумина в куркумата се разрушава, когато се вари. Така че, внимавайте, когато готвите.

С увеличаване на бионаличността на куркума, можете да увеличите ползите за здравето си. Всяка система в тялото ви може да се възползва от поглъщането на тази мощна подправка. Тя е чудесна за храносмилането, дългосрочното здраве и дори за вашия метаболизъм. Щипка куркума всеки ден може да увеличи метаболизма и да ви помогне да изгорите повече калории през целия ден.

Опитайте една от идеите по-горе и ще видите разликата, която куркумата прави.

Бъдете разумни, когато готвите с куркума.

 

Автор:  Alex Jordon

Източник: http://blogs.naturalnews.com/smart-steps-increase-bioavailability-turmeric-body/Вашият коментар