Лица, диагностицирани с ревматоиден артрит, могат да получат лека до тежка ставна болка и това често засяга ежедневието им. За щастие, има някои суперхрани, които могат да ви помогнат да се справите с този вид болка.

Тези суперхрани помагат за понижаване на оксидативния стрес или способността на организма да „противодейства или детоксикира вредните химикали.“ Д-р Бхана Гупта от Университета KIIT в Индия заявява: „Редовната консумация на специфични хранителни влакна, зеленчуци, плодове и подправки, както и елиминирането на компонентите, които причиняват възпаление и увреждане, могат да помогнат на пациентите да се справят с ефектите на ревматоидния артрит. Включването на пробиотици в диетата също може да намали прогресията и симптомите на това заболяване. „Тя също така препоръчва на пациентите, страдащи от ревматоиден артрит, да преминат от“ „всеядни диети, пиене на алкохол и пушене“ към „средиземноморски, вегански. След консултация с лекар или диетолог.“

Въз основа на скорошно проучване някои от суперхраните, които можете да ядете, за да се борите със симптомите на ревматоиден артрит, включват боровинки, джинджифил, зелен чай и зехтин. Учените съветват страдащите да включат повече от храните, изброени по-долу, в диетата си, защото те могат да помогнат за забавяне на прогресивното и инвалидизиращо автоимунно заболяване.

Противовъзпалителни храни за облекчаване на артрит

 • Млечни – кисело мляко (извара)
 • Плодове – сушени сливи, грейпфрут, грозде, боровинки, нар, манго, банани, праскови и ябълки
 • Билки – босвелия (Boswellia serrata), ашваганда (Withania somnifera)
 • Бобови растения – черна соя
 • Масла – маслиново масло, рибено масло
 • Подправки – джинджифил, куркума
 • Чай – зелен чай и босилек (tulsi)
 • Цели зърна и зърнени храни – пшеница, ориз, овес, царевица, ръж, ечемик, миле, сорго.

Трудно е да се открият ранните стадии на ревматоиден артрит и ако останат неоткрити или погрешно диагностицирани, болестта може бързо да се развие през първите няколко години. Д-р Гупта съветва: „Подпомагането на управлението на болестите чрез храна и хранене не създава никакви вредни странични ефекти и е сравнително евтино и лесно.“ Тя продължава: „Лекарите и диетолозите могат да използват нашето изследване, за да обобщят сегашните доказани знания за връзките между някои храни и ревматоиден артрит.“ Според Гупта, ако лекарите определят хранителните и медицински нужди на своите пациенти, те могат да бъдат използвани за подобряване на тяхното здраве.

Медицинските специалисти често предлагат различни диетични планове за ревматоиден артрит, като средиземноморски, вегетариански и седем до десет дни пост. Проучването на изследователския екип е само втората обща оценка на диетата и храната по отношение на артрита и е публикувана в списанието Frontiers in Nutrition. Изследването се фокусира и върху съобщаването на хранителни интервенции и конкретни храни, които са доказали дългосрочни ефекти.

Изследователите се надяват, че тяхното проучване ще се окаже полезно като отправна точка за разработването на нови лекарства. Д-р Гупта споделя: „Нашият преглед се съсредоточи върху определени диетични компоненти и фитохимикали от храни, които имат доказан благоприятен ефект върху ревматоидния артрит … Фармацевтичните компании могат да използват тази информация, за да формулират лекарства.“ Лекарят също вярва, че хранителните добавки имат значително предимство пред химическите, тъй като първите нямат странични ефекти и са направени от естествени източници, а и са по-евтини.

Екипът на Д-р Гупта преразглежда изследванията от няколко лабораторни експеримента при различни условия. Според изследването, тъй като хранителните компоненти могат да варират в зависимост от географските и климатичните условия, пациентите трябва да обърнат внимание на алергии, хранителни нужди и други истории на заболявания, свързани с храната. Тя стигна до заключението, че широката общественост трябва да говори с техните доставчици на здравни услуги и диетолози преди да следва диета или хранителни продукти, обхванати от проучването.

Други препоръчвани храни за борба с ревматоиден артрит

Ако искате да ядете повече храни, които могат да помогнат в борбата със симптомите на това заболяване, разгледайте списъка по-долу:

 • Черна меласа /Blackstrap melases/ – научните изследвания за ефективността на меласата са ограничени, но тя може да помогне за облекчаване на болката, защото е богата на витамини и хранителни вещества като магнезий. Магнезият спомага за запазването на нервната и мускулната функция, както и на ставния хрущял, твърди фондацията за артрит.
 • Кориандъркориандърът е едно от многото естествени лекарства, които могат да имат благоприятен ефект върху хроничните възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, според проучване, публикувано в „Токсикология и индустриално здраве“ през септември 2014 г.
 • Ананас – стеблото на ананас съдържа бромелаин, храносмилателен ензим, който може да помогне за намаляване на възпалението при хора с остеоартрит и ревматоиден артрит. Но тъй като ананасовите стъбла са негодни за консумация, можете да увеличите приема на бромелаин като приемате добавки под формата на капсули или хапчета.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×