Една от най-модерните тенденции в американското хранене днес са „пълнозърнестите храни“. Това е тенденция, при която хората започват да  приготвят храни от нулата, с помощта на съставки като пресни плодове и зеленчуци, кафяв ориз или боб и пресни меса и млечни продукти.

Една от причините за това е, че все повече и повече хора са отблъснати от нездравословните, а понякога и опасни съставки в преработените и предварително пакетирани храни, които се правят във фабрики с възможно най-евтините продукти. По-долу са някои от най-известните съставки, които се появяват в повечето преработените храни.

Изкуствени подсладители

С увеличаване темповете на затлъстяване на населението все повече и повече хора опитват диета, за да се оттърват от тези излишни килограми. Често те се насочват към така наречените „диетични“ продукти, подсладени със съставки като аспартам, сукралоза и захарин. За съжаление именно тези изкуствени подсладители са свързани с увеличаване на теглото, развитие на диабет тип 2 и други тежки хронични здравословни проблеми.

Трансмазнини

Трансмазнините не са нищо ново. Те са, за съжаление, част от американската диета от 1911 г., когато Crisco се появява на първи път на пазара. Сега те се намират в огромно разнообразие от преработени храни, включително и тестени изделия, маргарини и други заместители на маслото. Трансмазнините са толкова лоши, отчасти защото са базирани на растителни масла, които преминават през процес на хидриране. Поради това, те причиняват възпаление в организма и са свързани с инфаркти и инсулти.

Мононатриев глутамат

Мононатриев глутамат (MSG) се свързва най-вече с китайската храна, но в действителност се намира в широка гама от преработени хранителни продукти, включително и такива за микровълнова или предварително опаковани вечери. Освен факта, че той може да предизвика силен и понякога фатален анафилактичен шок, ако се консумират от хора, които имат алергия, той се свързва с други здравословни проблеми, включително увреждане на очите, сърцебиене, умора и дори депресия.

Високо фруктозен царевичен сироп

Общоприетото схващане е склонно към идеята, че високо фруктозен царевичен сироп е не по-лошо за организма от готварската захар. Все пак, това е доказан мит. Поради факта, че е така силно обработен, тялото има по-голяма трудност при обработването му. Той е свързан със затлъстяването (особено абдоминално затлъстяване), сърдечно заболяване и развитието на диабет тип 2. И за съжаление, той е почти навсякъде – в газираните напитки, преработени храни, консервирани храни и дори плодови сокове.

Всички тези съставки са отлични причини да започнете да приготвяте храната си от нулата, със съставки от ферма, а не от фабрика.

Автор: Rosalina

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-4-dangerous-ingredients-processed-foods/

By admin

One thought on “Топ 4 опасни съставки в преработените храни”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *