Един по-активен начин на живот не намалява единствено риска от рак, но и подобрява степента на оцеляване сред пациенти с рак. Ново проучване, проведено от изследователи от Университета Лойола и публикувано в Списание по физическа активност и здраве показва, че физическите упражнения също намаляват наполовина риска от смърт сред хора, преживели рак.
По-добри диагнози и лечение за рак означават, че оцелелите живеят по-дълго от всякога, заявява съавторът на проучването Катлийн Волин. Това прави резултатите от проучването от особено значение.

Волин казва: „Физическата активност трябва да бъде активно насърчавана към такива лица, за да се увеличи дълголетието“.

„Много по-малка вероятност да умрат“

Изследването е проведено с помощта на данни от Харвардското Проучване Алумни Здраве, което събира информация за здравето на хората, присъствали в Харвард между годините на 1916 и 1950 година. През 1988, 1021 души, оцелели от рак, попълват подробни въпросници за техните навици, включително спорт, излизане на разходки и дори изкачване на стълби. Мъжете обновяват тази информация през 1993 година.

В началото на изследването, всички участници са били на възраст над 71 години и преди това са били диагностицирани с някаква форма на рак, различен от немеланомен рак на кожата.

Изследователите открили, че мъжете, които се упражняват достатъчно, за да изгорят повече от 12600 калории на седмица (средно 1800 на ден) са били с 48 процента по-малка вероятност да умрат от всякаква причина, отколкото мъжете, които изгарят по-малко от 2100 калории на седмица (средно 300 на ден). Те също са били с 38% по-малка вероятност да умрат от друг случай на рак и 49 процента по-малка вероятност да умрат от сърдечно-съдови заболявания.

Един 80 килограмов мъж, който следва насоки за здравето, ако ходи активно 30 минути пеша, за пет дни в седмицата ще изгори 4200 калории.

Упражненията са за всички

Въпреки че новото изследване е първото, което показва, че физическите упражнения удължават продължителността на живота при хората, преживели рак, то е само последното от дългата поредица проучвания, показващи ползите от упражненията за подобряване на здравето, включително и борбата срещу рака.

Например, проучване от 2010 г. заключава, че 3,4% от случаите на рак на гърдата, 3.8 процента от случаите на рак на ендометриума и 5,3 на сто от случаите с рак на дебелото черво могат да бъдат предотвратени, ако хората следват препоръката да се упражняват най-малко 30 минути на ден за пет дни в седмицата. Това добавя до 3000 ракови заболявания на година, които могат да бъдат предотвратени чрез упражняване само в Обединеното кралство.

„Знаем, че упражненията могат да помогнат за намаляване на вероятността от развитие на рак“, казва Мартин Ледвик, от Научни изследвания за рак в Обединеното кралство.

„Предишни изследвания също предполагат, че упражненията могат да помогнат на някои хора да се чувстват по-добре след като са били диагностицирани и да се справят по-добре с умората, свързана с рака и неговото лечение.“

Изследвания са показали, че хората, преживели рак на гърдата с по-ниско тегло на тялото са със значително по-малка вероятност да страдат от повторна поява на рак,  а пациентите с рак на простатата, които правят най-малко три часа енергични упражнения на седмица имат значително по-високи проценти на оцеляване.

Ан Елиът от Университета Мидълсекс казва: „Абсолютно вярно е, че упражненията са доказани като помагащи за повечето случаи на рак“. „Също така помагат изключително при артрит и заболявания на кръвообращението. Знаем, че  упражненията подобряват вашата дихателна и имунна системи, а те са свързани с продължителността на живота.“

Освен насърчаването на общото здраве, упражненията изглежда се борят с рака чрез няколко различни механизми. Помагат за ремонт на Т-клетките на имунната система, които се борят с тумори и също са важни за подпомагане на възстановяването от химиотерапия. Те понижават нивата на инсулин, които са свързани с рак на гърдата и половите хормони, които са свързани с рак на гърдата, простатата и лигавицата на матката. Също така намаляват затлъстяването, което е свързано с много видове рак.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×