(NaturalNews)

Цикорията (Синя жлъчка) е една от многото билки от семейство маргаритка. В миналото римляните са вярвали, че това е страхотно растение за прочистване на кръвта, но древен Египет е мястото, където за първи път хората са открили основните му преимущества, като са забелязли, че е изключително полезно за поддържане на здрав черен дроб и жлъчка. Всъщност през последните години, Отделът по Зоология в Университета Мансура в Египет разкрива, че при определени обстоятелства цикорията може да помогне за намаляване на оксидативния стрес и увреждане на черния дроб. Още от първите дни, са били открити много други невероятни ползи за здравето и някои от тях са били напълно потвърдени от науката.

Това растение подсилва и укрепва храносмилателната и пикочната системи. Също така, то е доста полезно за бъбреците и далака. Изглежда, че предизвиква някакъв вид хипогликемичен ефект и може да е уместно да го добавите към вашата диета, ако целта ви е да отслабнете, докато прочиствате организма. Последно, но не на последно място, цикорията може да има успокояващ и регулиращ ефект на сърдечния ритъм.

Тъй като увеличава притока на жлъчка, цикорията оправомощава храносмилателната система, като улеснява разграждането на мазнините, наред с други неща. Също така има доста висока концентрация на разтворими фибри, наричени инулин, които играят важна роля в храносмилането чрез подхранване на околната флора.

Смята се, че присъствието на инулин може да помогне за стабилизиране  нивата на кръвната захар, като същевременно насърчава по-последователни и обемисти изпражнения, които до известна степен допринасят за правилно отстраняване на токсините. Изследване, публикувано в Критични Рецензии в Наука за Храната и Храненето през 2001 г. със сигурност потвърждават тази хипотеза.

Хипогликемичен ефект на цикорията и нейната връзка със загубата на тегло

През 2005 г. Британският Вестник по храненето написа документ, описващ влиянието, което имат полимери, като инулин или олигофруктоза в чревния тракт. Тъй като стимулира секрецията на някои стомашно-чревни пептиди, отговарящи за регулиране на апетита, се смята, че коренът от цикория може евентуално да помогне за контрол на пълнотата и дори на диабет.

Международния Журнал по хранителни науки и хранене пише през 2011 г., че цикорията може да предостави значителна помощ на възрастни хора, страдащи от запек. Те съобщават, че въз основа на резултатите от клинични проучвания, включващи група от доброволци със запек, изследователите установили, че 15 г цикория, прибавена към ежедневната диета на възрастните, може ефективно да подобри чревната флора, което би улеснило процеса на изхождане.

През 1999 г. Вестник по храненето съобщава за научни изследвания, които са показали как фруктоолигозахаридите (олигофруктоза) са в състояние да намалят липопротеините с ниска плътност, известни още като лош холестерол, чрез възпрепятстване на процеса, чрез който обикновено се синтезират чернодробните мастни киселини.

В заключение, при 28-дневно изследване на плъхове, изследователи са демонстрирали, че салмонелни щамове не биха могли да оцелеят, когато се сблъскват с големи количества екстракти от корени от цикория. Също така е било съобщено, че не са били открити странични ефекти от използването на такива големи количества.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *