Гастритът е състояние, при което лигавицата на стомаха се възпалява. Той може да бъде причинен от редица фактори. Твърде много консумация на алкохол, вирусни и бактериални инфекции, приемане на аспирин или ибупрофен, автоимунно разстройство и дори стрес са общи виновници за този храносмилателен проблем. Това са лошите новини.
Добрите новини? Европейски изследователи са открили мощната способност, която имат ягодите за борба с гастрит.

Как ягодите помагат за лечение на гастрит

Един от изследователите, Сара Тулипани обяснява: „Положителните ефекти от ягодите не са свързани само с техния антиоксидантен капацитет и високо съдържание на фенолни съединения (антоциани), но също и с факта, че те активират антиоксидантните защитни сили и ензимите на тялото“. Техните изследвания показват, че яденето на ягоди води до намаляване  появата на стомашни язви. Заключение: Зрелите плодове съдържат вещества, които могат да помогнат за предотвратяване  започването на възпаление на клетъчно ниво.

Това откритие  води до заключението, че ягодите са сред най-важните плодове за борба с възпалението и също така прокарва пътя за други да се вгледат в нови възпалителни болести на стомаха и свързаните с тях опции за лечение.

Клиниката Майо съветва хората с гастрит да ядат храна, която се състои от ниско-киселинни плодове и да избягват пикантни, мазни храни. Ягодите са в списъка на ниско-киселинните плодове, както и круши, малини и ябълки.

Препоръчва се още да се опитат да  намалят нивото на стреса и консумацията на алкохол и също консултация с лекаря за промяна на болкоуспокояващите, тъй като те могат да влошат лигавицата на стомаха. Дейности, като йога или медитация, могат да помогнат с релаксацията, а наслаждаването на по-здравословни напитки, като вода, може да помогне за избягването на стомашни проблеми.

Други ползи за здравето от яденето на ягоди

Ягодите са добри за намаляване  възпалението не само на стомаха, но също и на други видове, включително на ставите. Всъщност, Харвардското Училище за Обществено Здраве е провело проучване, което показа, че жените, които ядат 16 или повече ягоди седмично са с по-малка вероятност да имат C-реактивен протеин (CRP) в организма, предупредителен маркер за възпаление.

Ягодите също са били показани, че подобряват здравето на очите, потискат растежа на раковите клетки и регулират кръвното налягане. Разбира се, за да се помогне избягването на  здравословни проблеми, свързани с потреблението на пестициди, не забравяйте да изберете органични и ако може местни ягоди!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw Michelle

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *