(NaturalNews)

Разширените вени са подути, издадени вени, които биха могли да бъдат нежни и болезнени и карат краката да се чувстват уморени, болезнени, стегнати и тежки. Като цяло, те не представляват никакви сериозни рискове за здравето, въпреки че могат да бъдат неприятни и грозни. Някои добавки могат да помогнат за предоставяне на облекчение.

Как се получават

Много хора на средна възраст имат някаква форма на разширени вени. Небалансирано хранене (ниско съдържание на фибри и високо съдържание на мазнини), липса на физическа активност и затлъстяване могат да натоварват вените, докато жените, които са бременни или имат хормонален дисбаланс са по-податливи на това състояние.

Други рискови фактори включват генетична слабост на вените или техните клапи, заболяване на черния дроб, хранителни дефицити и продължително седене или стоене.

Артериите носят кръв от сърцето към различни части на тялото, докато вените донасят кръвта обратно към сърцето. За разлика от артериите, вените, не могат да зависят от помпената дейност на сърцето за транспортиране на кръв. Вместо това, движението на кръвта във вените се предизвиква от свиване и отпускане на мускулите около тях. Вените имат клапи, които гарантират, че кръвта тече само в едната посока.

Когато тези клапи не функционират правилно и стените на вените са отслабнали или има лоша циркулация, притока на кръв може да бъде затруднен. Това води до натрупване на кръв във вените, което ги отслабва и ги кара да се разширяват и издуват. Разширените вени обикновено се появяват по краката – където вените постоянно работят срещу гравитацията – и ануса, където се наричат ​​хемороиди.

Полезни добавки

Джеймс Балч, MD, и Марк Стенглър, ND, препоръчват тези добавки:

• Черна боровинка – стимулира кръвообращението и спомага за укрепване  стените на капилярите. Приемайте стандартизиран екстракт с 25% антоцианозиди, в доза от 160 мг два пъти на ден.

• Див кестен – укрепва вените стените и клапите, подобрява кръвообращението и облекчава подуването. Приемайте стандартизиран екстракт със 100 мг есцин дневно.

• Бодлив залист – намалява възпалението във вените. Вземайте стандартизиран екстракт с 200-300 мг рускогенин дневно.

• Екстракт от гроздови семена – съдържа съединения, които стимулират кръвообращението и подобряват целостта на стените на вените. Приемайте 200-300 мг дневно.

Витамин E – разрежда кръвта, като насърчава притока на кръв и облекчава възпалението във вените. Вземайте 400 IU два пъти дневно.

Гинко билоба – често се използва за проблеми с кръвообращението. Вземайте стандартизиран екстракт с до 24% флавонови гликозиди, в доза от 60-120 мг два пъти на ден.

• Витамин C – подобрява здравето на стените на вените. Вземайте 500 мг два  или три пъти дневно.

• Бромелаин – облекчава възпалението във вените и може да помогне за предотвратяване  образуването на кръвни съсиреци. Вземайте 500 мг три пъти дневно, между храненията.

Комплекс с биофлавоноиди – някои флавоноиди, например хесперидин и рутин, са установени, че са полезни за лекуване на разширени вени. Те подобряват целостта на поддържащите структури на вените, както и цялата сърдечно-съдова система. Приемайте 1000 мг два  или три пъти дневно. Също така, можете да консумирате синьо-червени плодове, като череши, къпини, плодове от глог и боровинки, тъй като те съдържат флавоноиди, които подобряват здравината и еластичността на стените на вените. Екстракти от някои от тези плодове се използват широко в Европа за лечение на различни видове заболявания на кръвообращението, включително разширени вени.

Черна боровинка, миши чемшир, биофлавоноиди и див кестен също се препоръчват от Майкъл Мъри, ND.

Локално прилагане

Мазила от невен, под формата на кремове и мехлеми, могат да се прилагат локално върху разширени вени на долната част на краката за намаляване на подуването.

Хранителни съвети

Диета с високо съдържание на фибри, съставена от добри количества пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена, би била полезна. Елдата съдържа рутин, който повишава капилярната сила.

Билки и подправки като лют червен пипер (кайен), джинджифил, чесън и лук помагат за засилване на кръвообращението и също могат да бъдат добавени към диетата.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *